Składniki:
6-8 jabłek, 1 szklanka cukru + cukier waniliowy, 3 jajka, 2 szklanki mąki, półtora łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody, 1 szklanka bakalii.
Jak przyrządzić?
Obrane ze skórki jabłka pokroić w kostkę zasypać cukrem, dodać bakalie wymieszać i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Bakalie można wcześniej sparzyć w gorącej wodzie jeśli są twarde. Dodać jajka, wsypać mąkę z proszkiem i sodą. Wszystko dobrze wymieszać. Wyłożyć na wysmarowaną blachę i piec około 50 minut w temp.180 stopni.
Uwagi:
Posypać cukrem pudrem lub polewą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Marzena |