Składniki:
1 kurczak (cały), czosnek (wedle uznania:), ja lubię dużo, więc użyłam 8 ząbków), maggi, majeranek, papryka słodka, przyprawa gyros/kebab, tymianek (lub inne ulubione ziółka), sól/Vegeta.
Jak przyrządzić?
Witam wszystkich dietowiczów:) Obecnie chudnę na Dukanie, więc chcę się z Wami podzielić prostym , ale jakże cieszącym podniebienie przepisem na kuraka:) Zaczynamy! Kurczaka dokładnie myjemy, odcinamy nadmiar skórki i osuszamy i nieco solimy (bez przesady, bo marynata także jest słona). W miseczce mieszamy majeranek (ok, 2 łyżki), 5 rozgniecionych ząbków czosnku, paprykę (ok. łyżeczki), przyprawę Gyros (ok. łyżki), maggi (ok. 3-4 łyżek) oraz ulubione zioła (w moim przypadku-tymianek). Marynatę można rozcieńczyć odrobiną wody, aby łatwiej rozprowadzić ją na kurczaku. Kurczaka obficie smarujemy miksturą, zarówno na wierzchu, jak i od środka. Pozostałe 3 ząbki czosnku kroimy w plasterki i wkładamy do środka. Tak przygotowane mięsko wkładamy do lodówy. Zostawiamy je, by się "przegryzło" nawet do 12 godzin. Oczywiście nie musi to trwać tak długo. Ostatnio zostawiłam na 4h i też był pycha:)Po wyjęciu z lodówki, kurczaka przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 1 godz. 15 min. Po tym czasie rozcinamy folię i odsłaniamy mięsko na działanie opiekacza przez następne 20 min. I gotowe! Proste, smaczne i totalnie light:)SMACZNEGO!
Potrzebne przybory:
AŻ rękaw do pieczenia:)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | alisz |