Składniki:
7 jajek, 5 łyżek mąki, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanki cukru, 2 różnych czekolad (po 100g), 300 ml śmietany 30%, 100g masła, 3/4 szklanki naparu z kawy rozpuszczalnej, łyżki spirytusu, ozdoby do dekoracji, np. polewa.
Jak przyrządzić?
Rozpuść czekoladę ze śmietaną w rondelku. Polecam połączenie czekolady gorzkiej i mlecznej, bądź gorzkiej i orzechowej. Poczekaj aż wystygnie. Wmiksuj do tego masło. Masa nie jest bardzo gęsta, ale nie może spływać po cieście. W razie potrzeby dodaj więcej masła. Aby powstał biszkopt: oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno. Dadaj cukier. Ubij ponownie. Ubij żółtka. Dodaj do białek (delikatnie wmieszaj). Przesyp mąkę i kakao. Dobrze jest przesiać proszki przez sitko – mąka się napowietrza, nie robią się grudki. Dodaj proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Masę przelej do okrągłej, natłuszczonej formy. Moja ma 26 cm średnicy. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut. Zaparz 3/4 szklanki kawy rozpuszczalnej z cukrem (po 2 łyżeczki kawy i cukru). Po wystygnięciu naparu dodaj łyżkę spirytusu – nie jest to oczywiście konieczne. Kiedy biszkopt ostygnie przetnij go poziomo na trzy części. Każdą z nich nasącz kawą. Biszkopty przełóż masą. Wierzch dowolnie udekoruj, np. polej rozpuszczoną czekoladą i posyp orzechami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | prosty |
Autor | http://wkuchnizosi.pl/ |