Składniki:
1,3kg łopatki wieprzowej; 80dkg wątróbki drobiowej; 80dkg słoniny wędzonej; 30dkg żurawiny suszonej; włoszczyzna; dwie kostki bulionu warzywnego; 2 czerstwe bułki; gałka muszkatołowa, pieprz, imbir, sól.
Jak przyrządzić?
W ok. 2l wody zagotować włoszczyznę z 2 kostkami bulionu warzywnego (30min.) Wyjąć warzywa, włożyć łopatkę wieprzową. Dusić na małym ogniu ok. 1h. Obok na patelni obsmażyć wątróbkę (bez soli!), na koniec dodając żurawinę. Wymieszać. Ostudzić. Mięso, wątróbkę (bez żurawiny), słoninę wędzoną, namoczoną w bulionie. Czerstwą bułkę zmielić w maszynce. Dodać żurawinę, startą gałkę muszkatołową, starty imbir, pieprz, sól. Całość dokładnie wymieszać w dużej misce. Masę przełożyć do dwóch form do pieczenia (ja używam tzw. keksówek). Wstawić do piekarnika 190stC. na ok. 60-70 minut. Ostudzić. Spożywać na dzień następny.
Potrzebne przybory:
Maszynka do mielenia mięsa, miski, foremki do pieczenia, silne łapy do mieszania.
Uwagi:
Strasznie szybko znika...
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | mariush |