Składniki:
puszka maku (ja daję Bakaland), 3 łyżki tartej bułki, 5 jajek, 2 łyżki cukru pudru ale może być zwykły, 2 łyżki miodu, 1 kostka masła, 300 ml zimnego mleka, krem do tortów - waniliowy lub ajerkoniakowy, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Ucieramy 1/2 kostki masła z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy puszkę maku, miód, tartą bułkę, proszek do pieczenia. Mieszamy to wszystko z ubitymi białkami i pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut. Studzimy i przekładamy kremem. Ja czasami robię tort jeszcze prościej ubijając całe jajka z cukrem i nie dodaję masła. Tort jest równie dobry. Miód jest raczej konieczny, ciasto będzie wilgotne. Można dodać do maku więcej bakalii i jakiś zapach wg. gustu (ja dodaję zapach migdałowy). Porcja jest na małą tortownicę. Tort jest pyszny. Kiedyś robiłam taki sam z suchego maku, który sama mełłam. Od kilku lat gdy odkryłam gotowe puszki, robię tylko taki i niczym się nie różni. Smacznego
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Grażyna |