Składniki:
Główka sałaty masłowej bądź lodowej, 2-3 pomidory, oliwki czarne (lub zielone według uznania), ser sałatkowy, 1 spora cebula, sos Tysiąca wysp lub podany poniżej.
Jak przyrządzić?
Sałatę poszarpać na niewielkie kawałki. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę podzielić na piórka, oliwki przekroić na pół, ser sałatkowy w kostkę. Sałatka nie jest warstwowa, ale aby zachować świeży, ładny wygląd, na spód daję 3/4 każdego ze składników (oprócz sałaty), polewam sosem tysiąca wysp, bądź taką mieszanką:Majonez + odrobinka ketchupu. Te 3/4 składników mieszam z sosem (odrobinę zostawić na górę) na to daje sałatę i ładnie "rozprowadzam" pozostałe 1/4 ze składników, po czym polewam pozostałym sosem bądź podaną mieszanką.
Potrzebne przybory:
Deska do krojenia, nóż.
Uwagi:
Sałatka bardzo ładnie się prezentuje i zawsze znika pierwsza ze stołu. Najlepiej ją zrobić niedługo przed podaniem. Idealnie pasuje do grilla ale i w zimie jest super. Niektórzy mogę się czepiać mieszanki majonez+ketchup. Wiem wiem, to nie jest żaden sos, ale do tej sałatki naprawdę pasuje, bo sam majonez byłby zbyt mdły a tak jest ciekawy, intensywniejszy smak, poza tym taki pomarańczowo- różowy kolor sprawia, że sałatka bardzo ładnie i kolorowo wygląda.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | kasiaadasia22 |