Składniki:
1/2 kostki margaryny, 2 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru, 3-4 kostki czekolady mlecznej, 2 łyżki mleka.
Jak przyrządzić?
Margarynę kroimy na mniejsze kawałki, by się równomiernie rozpuściła. Wrzucamy do małego garnuszka i stawiamy na małym ogniu... Od czasu do czasu mieszamy, żeby się garnek nie osmalił. Następnie dodajemy cukier puder i kakao, mieszamy.Wrzucamy kawałki czekolady i dodajemy mleko.Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. I teraz w zależności, jaką konsystencję chcemy uzyskać:
- jeżeli potrzeba zagęścić polewę - dodajemy cukier puder lub kakao;
- jeżeli polewa jest za gęsta - dodajemy odrobinę mleka.
Uwagi:
Napisałam ten przepis z myślą o tych, którym polewa na tort lub ciasto nie wychodzi... Ja zwykle robię polewę "na oko", tutaj podałam pewne proporcje. Ale w zależności, ile nam tej polewy potrzeba, możemy ilość składników modyfikować. Ważna jest tutaj kolejność. Dawnym moim błędem było to, że wszystkie składniki polewy wrzucałam na raz do garnka...
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | Wikuś |