Składniki:
Krem: 12 żółtek, 60 dkg cukru, 22 dkg mąki pszennej, 18 dkg maki ziemniaczanej, 6 szklanek kipiącego mleka.
Jak przyrządzić?
Żółtka ucieramy z cukrem. Gdy są utarte, dodajemy po łyżce mąki ciągle mieszając. Gotujemy mleko i wlewamy po trochę wrzące do utartych jajek z cukrem i mąką. Stawiamy na średni ogień i gotujemy cały czas mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, ściągamy z ognia i energicznie mieszamy. Odstawiamy w zimne miejsce, aby wystygło. Musi być zimne.
Masa: 4 kostki margaryny lub dwie półkilogramowe ucieramy na puszystą masę. Gdy jest utarte, dodajemy po łyżce zimnego kremu i ucieramy. Dzielimy masę na dwie części, do jednej dodajemy kakao i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę, a do drugiej bakalie i sok z cytryny do smaku.
Przełożenie: spód (herbatniki, biszkopty albo biszkopt) - ciemna masa - jasna masa - galaretka.
Uwagi:
W galaretce można ułożyć owoce (ananas z puszki, truskawki).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Tamisia |