Składniki:
poszatkowana biała kapusta (1/2 małej główki),poszatkowany por (10-15 cm. -zielona część), 1 marchew pokrojona w półplasterki, 2 cebule pokrojone w piórka, 3 kostki warzywne, opcjonalnie można wzbogacić (papryka, pietruszka, seler, brokuły). Dosmaczamy: po 1 łyżeczce koncentratu pomidorowego i kminku, po szczypcie - pieprz mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, Vegeta. Na pulpety: mielone mięso z piersi kurczaka lub indycze, jajko, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Warzywa zalewamy wrzątkiem, dosmaczamy i gotujemy ok. 15 min. Ilość wrzątku 'na oko', ma być dość gęste, ale pamiętaj, że dojdą jeszcze pulpety. Przygotuj pulpety: zmielone mięso połącz z surowym jakiem, dodaj sól i pieprz, wyrabiaj na jednolitą masę. Mokrymi rękoma formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Pod koniec gotowania gdy kapusta jest już prawe miękka wrzuć delikatnie klopsiki, zmniejsz ogień na najmniejszy i pozostaw na ok. 10 min. Delikatnie 2 - 3 razy zamieszaj.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | andrzej |