Składniki:
0,5 kg łopatki, 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, 2 średnie marchwie, koncentrat, ziarenka smaku, woda, sól, pieprz, papryka słodka mielone, oregano, tłuszcz do smażenia, olej, smalec jak kto woli.
Jak przyrządzić?
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszczyk jedna łyżka lub dwie stołowe, dodajemy na rozgrzaną patelnię mięso, oprószyć szczyptą soli i smażymy aż się lekko zarumieni. Obieramy marchew, po dokładnym umyciu trzemy na grubych oczkach od tarki, cebulę obieramy i myjemy. Drobno ją siekamy w kostkę lub w piórka na tacce do szatkowania, czosnek rozgniatamy nożem aż pęknie w pół, po czym kroimy ją drobno. Usmażone mięso przekładamy z tłuszczem do garnka, dolewamy zimnej przegotowanej wcześniej wody tak, aby lekko przykryła mięso i dodajemy marchew z cebulą i czosnkiem oraz jedną łyżkę ziarenek smaku, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu aż wszystko zmięknie, następnie dodajemy płaską łyżeczkę papryki mielonej słodkiej, szczyptę pieprzu i łyżeczkę oregano, gotujemy chwilę, pod koniec dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, po czym gotujemy jeszcze 5 min. i koniec smacznego.
Potrzebne przybory:
Łyżka, łyżeczka, patelnia, drewniana łyżka do mieszania, rondel lub garnek średnica 20 cm, tarka, szatkownica pokrywka, nóż, deska do krojenia, miska na składniki.
Jak podawać?
Najlepiej podawać z kaszą gryczaną lub makaronem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Porcje | 5 |
Przybliżony koszt | 16 zł |
Autor | Laminha |