Składniki:
50 dkg mąki, 5 dkg drożdży, 2 jajka, pół szklanki mleka, 4 łyżki cukru, pół kostki margaryny.
Jak przyrządzić?
Podaje państwu przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi i jest bardzo smaczne. Mąkę wsypujemy do miski drewnianą łyżką, robimy na środku dołek i kruszymy drożdże do dołka, następnie dajemy cztery łyżki cukru do drożdży i dolewamy letniego mleka, tylko nie wszystko z tej połowy szklanki i zaczynamy mieszać drożdże z cukrem dobierając troszeczkę mąki. Zrobi się taka papka, poprószymy trochę mąką i odstawiamy w cieple miejsce. W międzyczasie roztopić margarynę, gdy wyrosną drożdże, wlać roztopioną margarynę, tylko nie gorącą, wbić 2 jajka i powoli mieszając łyżką drewnianą dolewając mleka, ciasto ma się napowietrzać w czasie mieszania, ciasto ma być gładki i odchodzić od miski, można zrobić bardziej miękkie lub twardsze w zależności od dolania mleka, gdy go wyrobimy, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, a najlepiej postawić na garnku z ciepłą wodą, poprószyć ciasto z góry troszeczkę mąką i nakryć ściereczką, gdy wyrośnie, już go nie wyrabiać, tylko od razu kłaść na stolnicę i z tego ciasta można zrobić makowiec, pączki a właściwie wszystkie ciasta drożdżowe. Piec około 30 min. w temperaturze 180C do 200C.
Potrzebne przybory:
Miska i drewniana łyżka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Medion |