Składniki:
1 filet z kurczaka , 3 cebule, 1 lub 2 średnie słoiki papryki w occie, pęczek szczypiorku, curry, tymianek, czerwona papryka, sól , pieprz, 1 kostka rosołowa, mąka do zagęszczenia sosu.
Jak przyrządzić?
Kurczaka czyścimy i kroimy na małe kotleciki. Mnie z jednej piersi wychodzi ich 8. Mięso obtaczamy w curry, posypujemy solą i pieprzem. Cebule kroimy na płatki, kroimy szczypiorek, a paprykę przelewamy wodą na sitku, aby nie była zbyt ostra. Kurczaka smażymy i odkładamy na bok. W tym samym czasie gotujemy jedną kostkę rosołową w 0,5 l wody. Na pozostałym oleju smażymy razem cebule, szczypiorek i paprykę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy 1 łyżeczkę tymianku i 2 łyżeczki papryki. Zalewamy warzywa rosołem i czekamy, aż zacznie się gotować. Zagęszczamy sos mąką(na 1/3 szk. zimnej wody 2 czubate łyżeczki maki). Dodajemy mięso do sosu i gotujemy jeszcze chwilkę.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z ziemniakami. :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Dragonizzz |