Składniki:
podwójna pierś kurczaka, 2-3 papryki, ok. 20 małych pieczarek, 0,5 kg boczku; do marynaty kurczaka: curry, sól, pieprz cytrynowy; do boczku: sól, pieprz, przyprawa do grilla; do warzyw: przyprawa do grilla; patyczki; sos:
jeden mały jogurt bałkański/grecki, ząbki czosnku, pół łyżeczki curry, sól, pieprz, rzeżucha (ewentualnie koperek.
Jak przyrządzić?
No i nic trudnego, tylko warzywa umyć, pokroić na mniej więcej równe części, to samo z mięsem. I nakłuwamy na patyczki wcześniej moczowe w wodzie przez 30 minut (coby się nie spaliły). Piekarnik nagrzałem na 200 przy włączonej funkcji grilla. Szaszłyki położyłem na kratkę, a pod nią postawiłem blachę z wodą, tam kapał tłuszcz. Po 20 minut z każdej strony i gotowe:) Sos: przecisnąć przez praskę czosnek, pokroić rzeżuchę (lub koperek), dodać przyprawy do smaku, schłodzić na kilkanaście minut przed podaniem.
Jak podawać?
np. z frytkami czy bagietką.
Uwagi:
Zabrakło mi dziś w domu marynowanych cebulek, które super by do tego pasowały. Wyszło mi z tego 18 szaszłyków, z czego na porcję na pewno wychodzą 3, bo były dość małe.:)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Autor | RAF. |