Składniki:
spaghetti, 1-1,5 łyżki stołowa koncentratu pomidorowego, 10 pokrojonych w krążki oliwek, 2-3 ząbki czosnku, bazylia (najlepiej świeża), pieprz, sól, oliwa, ok. 100 ml wody.
Jak przyrządzić?
Na patelnię z oliwą (omijam olej szerokim łukiem) wrzucamy pokrojone oliwki i smażymy ok. 3-4 min. Następnie dajemy koncentrat pomidorowy, "rozcierając" go trochę po patelni, doprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Jak już zagrzeje się, dorzucam pokrojony w kostkę czosnek i chwilę mieszamy (w tym momencie pojawia się powalający aromat). Później dolewam wodę i dokładnie mieszam. Pozostawiam na kolejne 3-4 min., żeby się poddusił i "przegryzł". Na koniec odrobinka bazylii (najlepiej świeżo pokrojonej) i gotowe. Do makaronu dodajemy albo już na talerzu, albo na patelni - wedle uznania.
Jak podawać?
Najlepiej na talerzu. Ze szklanek niewygodnie się je :D:P
Uwagi:
Ogólnie przepis najlepiej smakuje najprościej wykonany, ale z drugiej strony daję spore pole do popisu - czasem dodaję jeszcze kapary, albo wodę zastępuję winkiem:) i wbrew przydługiemu opisowi, pomijając czas gotowania makaronu, zajmuje to chwilę.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 12 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Kokardek |