Składniki:
3 szk. mąki, 2 jajka, 1,5 szk. cukru, pół szk. oleju, 2 - 3 łyżki kakao, 1 szk. mleka, 2 - 3 łyżki powideł (może być dżem np. czarna porzeczka), 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (rozpuścić w 3 łyżkach mleka), aromat waniliowy albo rumowy.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać robotem. Blachę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką (mogą być 2 keksówki). Piec ok. 45 - 50 minut w 180 stopniach. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Można przełożyć powidłami lub inną masą. Wierzch polać rozpuszczoną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi lub kolorowa posypką.Ciasto łatwe do wykonania, szybkie i pyszne. Piekę je od wielu lat i zawsze wychodzi. Polecam.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | ANULETTA |