Składniki:
Dowolna ilość udek z kurczaka, tyle samo plastrów wędzonej szynki (lub innej wędzonki) oraz grubszych plastrów sera żółtego, przyprawa do kurczaka, mąka, jajko, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Z udek usuwamy kości zostawiając skórkę, rozbijamy lekko tłuczkiem, posypujemy przyprawami i odstawiamy na ok. 1,5 - 2 godziny. Po tym czasie na połowie mięsa układamy wędzonkę i ser, składamy na pół, panierujemy w mące, roztrzepanym jajku (ilość użytych jajek zależy oczywiście od ilości wziętych udek) i bułce tartej. Obsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso układamy w naczyniu do zapiekania lub blaszce, wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temp. ok. 180-200 st. C przez mniej więcej godzinę.
Jak podawać?
Podajemy np. z ryżem i dowolną surówką.
Uwagi:
Potrawa jest bardzo prosta i smaczna, nadaje się na niedzielny lub świąteczny obiad. Jest przykładem tego, że udka kurczaka nie muszą być nudne!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | inka |