Składniki:
6-8 ziemniaków do pieczenia, nać selera zwykłego lub naciowego, 40-50 dkg pieczarek, 30-40 dkg kiełbasy lub innej wędliny , 20-30 dkg sera pleśniowego, por, sól, pieprz ziołowy, 4-6 ząbków czosnku, oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki myjemy i krótko gotujemy w mundurkach nie do całkowitej miękkości, tak na półtwardo,ziemniaki studzimy, odkrajamy wierzch iłyżeczką drążymy w środku otwór, na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i obsmażamy drobno posiekanego pora oraz pokrojone drobno pieczarki, dodając drobno pokrojoną wędlinę lub kiełbasę, na koniec do smażenia dodajemy posiekane drobno liście selera. Dusimy wszystko chwilę tak, aby zredukować całkowicie płyn powstały podczas smażenia pieczarek. Wydrążoną masę ziemniaczaną wkładamy do blendera i miksujemy wraz z czosnkiem oraz serem pleśniowym na gładkie pure, doprawiamy solą oraz pieprzem ziołowym, ten kto lubi bardziej pikantnie może użyć papryczek chili lub pieprzu Cayenne. Gładkie pure mieszamy dokładnie z wystudzoną przesmażoną masą, wszytko razem stworzy nam nadzienie do wydrążonych ziemniaków,wydrążone ziemniaki napełniamy przygotowanym farszem przykrywamy odciętą częścią ziemniaka, zawijamy w folię aluminiową i tak przygotowane ziemniaki układamy na blasze z piekarnika, pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni.
Potrzebne przybory:
Folia aluminiowa.
Jak podawać?
Zaraz po upieczeniu z sosem tupu tzatziki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | zetor |