Składniki:
CIASTO:
230 g masła, 4 jajka, aromat waniliowy (ile kto chce), 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 2 szklanki cukru.
KREM WANILIOWY:
50 ml spirytusu, 200 g masła, ekstrakt waniliowy, 1 szklanka śmietany kremówki, 1 szklanka cukru pudru, barwnik spożywczy.
Jak przyrządzić?
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól. W drugim naczyniu rozetrzeć mikserem ciepłe masło. Powoli dodać cukier do powstania jednolitej masy. Do masy wbić po jednym jajku i miksować na średnich obrotach. Stopniowo dodać przygotowano mąkę, dolać mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszać wszystkie składniki. Foremki wypełniać do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni C. przez 20 minut. Ciepłe masło zmiksować, dodać do niego stopniowo cukier puder. Dodać ekstrakt waniliowy i alkohol. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę i dodać do masy. Na koniec dodać barwnik i wymieszać. Babeczki ładnie udekorować:)
Potrzebne przybory:
Kuleczki cukrowe do dekoracji:)
Jak podawać?
Nie zdzierać papieru z babeczki!
Uwagi:
Śmietana może się oddzielić od masy maślanej. Jeśli tak się stanie, krem mieszamy ręcznie i wylewamy wodę, która się tam zbierze!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 30 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Monika |