Składniki:
8 - 9 sporych udek z kurczaka, sól, pieprz grubo mielony, przyprawa 5 smaków, majeranek, olej.
Jak przyrządzić?
Z udek delikatnie wycinamy kostkę. Rozbijamy lekko mięso tłuczkiem na płasko. Nacieramy solą, pieprzem, przyprawą 5 smaków i dużą ilością majeranku. Odstawiamy na 15 minut. Podgrzewamy olej na patelni. Kotlety smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony aż będą rumiane. Podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i sałatą. Porcja na 4 lub 3 głodne osoby.
Uwagi:
Kostkę najlepiej wycinać krótkim ostrym nożykiem. Można też kupić gotowe filety z udźca.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Kasia |