Składniki:
soczewica - pół paczki, 2 pomidory, 2 marchewki, 2 średnie cebule (najlepiej czerwona), 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki octu winnego, koncentrat pomidorowy, dwa liście laurowe, ziele angielskie, pół szklanki oliwy z oliwek, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Moczymy na noc soczewicę w wodzie, żeby zmiękła, następnie gotujemy jakieś 20 min. i odlewamy wodę, która zrobi się jakby brudna, odcedzamy i zalewamy ponownie wodą i znowu gotujemy, w tym samym czasie, dodajemy liść laurowy, ziele ang., marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek starty lub pokrojony, startego na tartce pomidora (bez skorki), oliwę i ocet winny i koncentrat pomidorowy, może być cały lub pół słoiczka, gotujemy około godzinki aż zmiękną warzywa, jeśli potrzeba, uzupełniamy wodą, dodajemy sól, pieprz.
Jak podawać?
Podajmy gorącą zupę z fetą.
Uwagi:
Ja tą zupkę robię na oko, raz wychodzi lepiej, raz gorzej, ale jest przepyszna, szczególnie teraz zimą, Grecy dodają zazwyczaj do tej zupki plasterek fety i chleba.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | sfiga |