Zapiekanka ziemniaczano- cebulowa

Przepis kulinarny

Składniki:

Warzywa: 1 kg ziemniaków,1 kg cebuli. Przyprawy: pieprz, sól, Vegeta, kurkuma proszkowana, zioła prowansalskie, koperek suszony, masło. Sos: śmietana 30%.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w talarki. Potem wszystko układamy w naczyniu żaroodpornym warstwy tak, żeby wyszły 2 warstwy ziemniaków i 2 warstwy cebuli, najpierw ziemniaki przyprawiamy wszystkim oprócz koperku i masła, a potem cebula i tak samo aż nam się skończą ziemniaki i cebula. Sos: do śmietany wsypujemy wszystkie przyprawy po trochu oprócz koperku i masła, mieszamy i rozlewamy po ziemniakach, cebuli. Sam wierzch posypujemy koperkiem i kładziemy dwie łyżki masła, przykrywamy i dajemy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni na 60 min. Smacznego

Potrzebne przybory:

Naczynie żaroodporne.

Jak podawać?

Potrawę można podawać do mięsiw rożnego rodzaju. Jako przystawkę albo danie główne.

Uwagi:

Jeśli ktoś nie lubi koperku, wierzch można posypać startym serem. Proporcje ziemniaków i cebuli zależą od rozmiaru waszego naczynia żaroodpornego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt15 zł
AutorMateuszKumorowski

Zapiekanka ziemniaczano- cebulowa: Podobne przepisy

Zapiekanka ziemniaczano- cebulowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy