Składniki:
Warzywa: 1 kg ziemniaków,1 kg cebuli. Przyprawy: pieprz, sól, Vegeta, kurkuma proszkowana, zioła prowansalskie, koperek suszony, masło. Sos: śmietana 30%.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w talarki. Potem wszystko układamy w naczyniu żaroodpornym warstwy tak, żeby wyszły 2 warstwy ziemniaków i 2 warstwy cebuli, najpierw ziemniaki przyprawiamy wszystkim oprócz koperku i masła, a potem cebula i tak samo aż nam się skończą ziemniaki i cebula. Sos: do śmietany wsypujemy wszystkie przyprawy po trochu oprócz koperku i masła, mieszamy i rozlewamy po ziemniakach, cebuli. Sam wierzch posypujemy koperkiem i kładziemy dwie łyżki masła, przykrywamy i dajemy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni na 60 min. Smacznego
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
Potrawę można podawać do mięsiw rożnego rodzaju. Jako przystawkę albo danie główne.
Uwagi:
Jeśli ktoś nie lubi koperku, wierzch można posypać startym serem. Proporcje ziemniaków i cebuli zależą od rozmiaru waszego naczynia żaroodpornego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | MateuszKumorowski |