Składniki:
+/- 2 szk. mąki, 1/2 kostki drożdży, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżeczka oleju lub oliwy, 3/4 szklanki wody.
Jak przyrządzić?
Do miski wlewam 1/4 szklanki ciepłej wody, rozpuszczam w niej cukier i drożdże, taki rozczyn pozostawiam w ciepłym miejscu na 10 min.Do rozczynu dodajemy mąkę, sól i olej, zagniatamy ciasto. Gęstość ciasta musimy wyczuć, proponuję mąkę dosypywać stopniowo, nie powinno być zbyt gęste. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia.Z tej ilości ciasta powinny wyjść 2 pizzę o średnicy 40 cm.
Potrzebne przybory:
Miska, szklanka.
Uwagi:
Ja swoją pizzę piekę ok. 13 min. w 180 st (piecyk gazowy) ale podkręcenie pieca na maksa pozwala na upieczenie pizzy w 8 min. Do ciasta używam tylko mąki krupczatki.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Marcin |