Składniki:
oliwa z oliwek 1-2 łyżki, 1 szalotka, 1 średnia papryka lub wiórki, 30 dag krewetek, 1/4 szk. śmietany, sok z cytryny, sól, pieprz, świeża pietruszka, świeżo mielony pieprz.
Jak przyrządzić?
Na patelni, na oliwie zeszklić drobno pokrojoną szalotkę (ew. zwykłą cebulę, ale to już niestety nie to samo) i również drobno pokrojoną paprykę z rodzaju ostrzejszych (papryka jest opcjonalna, można użyć wiórek suszonej papryki). Wrzucić teraz rozmrożone i przepłukane surowe obrane krewetki, posypać małą ilością soli i skropić sokiem z cytryny. Smażyć, mieszając, 3-4 minuty tak, żeby nie były surowe (zakładam, że krewetki są średniej wielkości). Zalać wszystko śmietaną, taką gęstą, jak do ubijania i sypnąć sporą garść zielonej pietruszki (w wersji orientalnej zamiast śmietany mleczko kokosowe, zamiast pietruszki kolendra, a zamiast cytryny limonka). Pogotować na lekkim ogniu ze 2 min. w celu zagęszczenia sosu i połączenia smaków.
Jak podawać?
Podawać z ryżem basmati lub. ew. makaronem, na talerzu przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem (jeżeli danie nie jest już bardzo ostre od papryki).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | konczita |