Składniki:
2 filety z jakiejkolwiek ryby morskiej, kawałek pora długości dłoni, kieliszek białego, wytrawnego wina, 1 kartonik słodkiej śmietanki 18%, 1 kartonik słodkiej śmietanki 30%, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, duża szczypta curry, pieprz cytrynowy, sól, oliwa z oliwek do smażenia,
bulion warzywny, ryż basmati.
Jak przyrządzić?
Wstawić wodę na ryż, gdy zacznie wrzeć, rozpuścić w niej kostki bulionowe i wrzucić ryż. Pora pokroić w półplasterki, rozmrożoną rybę w kawałki.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej pora, dodać rybę, gdy się lekko podsmaży, chlusnąć białe wino i odparować. Zmniejszyć ogień, wlać śmietanki, koncentrat pomidorowy, dodać przyprawy. Gotować parę minut, aż ryba nie będzie surowa. Na ogrzanych talerzach ułożyć ryż, polać potrawką, zajadać. Smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | punia |