Składniki:
1,5 szklanki cukru, 7 łyżek wody, 3 łyżki kakao, cukier waniliowy, 1,5 szklanki mąki, 3 jajka, 1 kostka margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Cukier, woda, margaryna, kakao i cukier waniliowy zagotować - wystudzić, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i białko ubite na pianę. Przygotowaną masę przełożyć do małej tortownicy lub foremki tzw. keksówki, piec w piekarniku z termoobiegiem 50-60 min. temp.180. Przed wyjęciem z pieca ciasto sprawdzić czy się wypiekło.
Uwagi:
Do ciasta można dodać bakalie. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem lub lukrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Olka |