Grillowany kurczak o aromacie cytrynowym

Przepis kulinarny

Składniki:

dwie pojedyncze piersi z kurczaka, 1/3 szklanki soku z cytryny (może być kupiony), 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka czerwonej papryki pokrojonej bardzo drobno, 2-3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.

Jak przyrządzić?

W misce mieszamy sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę, posiekany drobno czosnek, czerwoną paprykę, sól i pieprz. Następnie z powstałej mikstury odlewamy ok. 1/4 szklanki, zaś w pozostałej marynujemy naszego kurczaka przez ok. 30 minut.Rozgrzewamy grilla (możemy delikatnie posmarować go oliwą, żeby kurczak za mocno nie przyległ) i kładziemy kurczaka. Smażymy ok. 15 minut. Co chwilę przewracamy kurczaka na drugą stronę oraz "nawilżamy" pozostałą miksturą.

Potrzebne przybory:

Grill elektryczny.

Jak podawać?

Z pure ziemniaczanym i fasolką szparagową lub kalafiorem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Autoragu_

Grillowany kurczak o aromacie cytrynowym: Podobne przepisy

Grillowany kurczak o aromacie cytrynowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy