Składniki:
dwie pojedyncze piersi z kurczaka, 1/3 szklanki soku z cytryny (może być kupiony), 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka czerwonej papryki pokrojonej bardzo drobno, 2-3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Jak przyrządzić?
W misce mieszamy sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę, posiekany drobno czosnek, czerwoną paprykę, sól i pieprz. Następnie z powstałej mikstury odlewamy ok. 1/4 szklanki, zaś w pozostałej marynujemy naszego kurczaka przez ok. 30 minut.Rozgrzewamy grilla (możemy delikatnie posmarować go oliwą, żeby kurczak za mocno nie przyległ) i kładziemy kurczaka. Smażymy ok. 15 minut. Co chwilę przewracamy kurczaka na drugą stronę oraz "nawilżamy" pozostałą miksturą.
Potrzebne przybory:
Grill elektryczny.
Jak podawać?
Z pure ziemniaczanym i fasolką szparagową lub kalafiorem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | agu_ |