Składniki:
2 kg śliwek węgierek, pół kg cukru, 10 dag kakao, 15 dag zmielonych orzechów włoskich, troszkę cynamonu, może być przyprawa do piernika (też ze szczyptę, dla zapachu), cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Śliwki umyć, wydrążyć pestki, zmielić przez maszynkę, dodać pozostałe składniki i db wymieszać. Smażyć na wolnym ogniu ok. 40-50 min. Ja daję na brytfannę i do piecyka, tak na 180, na godzinkę. Jest to wygodne, bo nie trzeba mieszać i się nie przypali. Poza tym z brytfanny szybciej wyparuje woda ze śliwek.
Potrzebne przybory:
słoiki, brytfanna, maszynka do mięsa.
Jak podawać?
Z chlebem jak powidło, do ciast i na łyżeczkę i ... do buzi. Dzieci to uwielbiają.
Uwagi:
Gorące do słoików, ja nie pasteryzuję, tylko odwracam do góry dnem i przykrywam kocykiem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | babaLina |