Składniki:
Podgrzybki, świeża bazylia.
Do obgotowania: 4 litry wody, 3 łyżki soli.
Na zalewę: 1 szklanka octu 10%, 4 szklanki wody, 1 szklanka syropu malinowego, 1/2 łyżeczki soli.
Jak przyrządzić?
Grzyby wrzucić na gotującą osoloną wodę. Obgotowywać 20 minut zbierając szumowinę. Odcedzić na durszlaku i na durszlaku przelać świeżym wrzątkiem. Odstawić do wystygnięcia.Ugotować zalewę z octu, wody i soli, gdy zacznie wrzeć, wlać syrop malinowy. Odstawić do wystygnięcia. Na dno słoiczków włożyć po 1-2 listki świeżej bazylii, włożyć do 3/4 wysokości chłodne grzyby, zalać chłodną zalewą, zakręcić. Pasteryzować 20 min.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Autor | andrzej |