Składniki:
250g filetów śledziowych matjas a’la węgorz (1 opakowanie), 5 średnich ugotowanych ziemniaków, 1 średnia cebula, 2 średnie kiszone ogórki, 100 g rodzynek, 1 mały pęczek koperku, 250 ml kwaśnej śmietany, sól, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Filety śledziowe pokroić w grube paski, ugotowane ziemniaki w plastry, a cebulę i ogórki w półkrążki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie na kilkanaście minut, odcedzić, wystudzić i dodać do sałatki. Koperek pokroić nie za drobno i połączyć ze śmietaną. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.
Jak podawać?
Do sałatki pasuje żytni chleb, a najlepiej domowy, kaszubski, wypiekany z żytniej mąki z dodatkiem roztartych ziemniaków.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 7 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Gastrosfera |