Składniki:
1 jajko kurze, 3/4 łyżki cukru (niezbyt czubatej), łyżka mleka, szczypta soli, masło (do smażenia, ok 10g).
Jak przyrządzić?
Oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Piana ubita na sztywno oznacza taką, która, po odwróceniu naczynia do góry dnem, nie zmienia swojego położenia. ;) Ucieramy żółtko z cukrem. Łączymy pianę z białek z żółtkiem utartym z cukrem. Mieszamy dokładnie i jak najdelikatniej. Dolewamy łyżkę stołową mleka i ponownie mieszamy. Rozgrzewamy dużą patelnię. Rozpuszczamy na niej masło. Wylewamy masę na patelnię i rozsmarowujemy (tylko trochę!). Omlet na patelni powinien mieć mniej więcej między 1 a 2 cm grubości. Omlet nie powinien być zbyt duży, ponieważ wówczas przy jego przewracaniu może się rozerwać. Smażymy na BARDZO małym ogniu, jak najwolniej. Zanim sprawdzimy, czy omlet się już przysmażył, podnosimy patelnię i przechylamy ją, aby sprawdzić, czy omlet się zsuwa. Możemy delikatnie potrząsać patelnią. Jeśli omlet trzyma się dobrze patelni, oznacza to, że jeszcze się nie przysmażył. Gdy omlet się przesuwa z łatwością na patelni, podważamy go delikatnie - jeśli jest zbrązowiały, wkładamy pod niego dużą łopatkę, tak, aby jak największa część omletu się na niej znajdowała i jednym zdecydowanym ruchem, podnosząc go, przewracamy go na drugą stronę. Jeśli zrobimy to szybko, omlet się nie rozerwie. Należy delikatnie przydusić omlet w kilku miejscach, aby był bardziej płaski. Znów smażymy aż do zbrązowienia. Przekładamy omlet na talerz tak, jak obracaliśmy go za pomocą łopatki lub przykładając talerz do góry dnem do patelni i obracając ją do góry nogami. SMACZNEGO
Potrzebne przybory:
Mikser do ubicia białka (lub trzepaczka), naczynie w którym ubijemy białko, miseczka do utarcia żółtka z cukrem, patelnia, łopatka (lub talerz).
Jak podawać?
Omlet można podawać bez dodatków, z bitą śmietaną lub przetworami owocowymi - np. dżemami, konfiturami. Jeśli chcemy podać omlet z bardzo słodkimi dodatkami, zamiast 3/4 łyżki cukru powinniśmy dodać pół łyżki.
Uwagi:
Aby przerzucić omlet na drugą stronę, można także spróbować podłożyć pod niego duży talerz zamiast łopatki i obrócić. Jeśli omlet będzie zbyt blady, może się rozerwać przy przewracaniu. Po zdjęciu z patelni omlet staje się tym cieńszy, im zimniejszy, więc proszę nie przejmować się, że jest zbyt gruby.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | 200 |
Autor | pieprz_cayenne |