Składniki:
W lodówce zostało mi:
sporo ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, kilka plasterków szynkowej, 1 pomidor, 1 papryka czerwona, 1 jajko, 1 cebula, pół kubka śmietany 18%, olej, użyłam też przypraw: sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
W wysmarowanym i posypanym tartą bułką naczyniu do zapiekania ułożyłam warstwy: ziemniaki pocięte w talarki, posypane ziołami, plasterki szynkowej, plasterki cebuli, trochę podduszone na oleju, podduszona takoż, pocięta w paseczki papryka, posypana solą, pieprzem i ostrą papryką, ziemniaki /tak jak pierwsza warstwa/. Wstawiłam do piekarnika na termoobieg i 200 st., po kilku minutach zalałam śmietaną z rozbełtanym w niej żółtkiem /dobry byłby starty żółty ser, ale nie miałam w domu/. Zapiekałam, aż śmietanka na wierzchu lekko zbrązowiała /ok. 15-20 minut/.
Uwagi:
Jedliśmy to na obiad z ogórkami małosolnymi. Było pyszne!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | basilicum |