Składniki:
2 filety z kurczaka, 1 por, 200 ml mleka kokosowego (ewentualnie śmietanki 18%), 1 łyżka keczupu, curry, kurkuma, tymianek (może być suszony), Vegeta, pieprz cayenne, oliwa z oliwek, ryż/makaron
Jak przyrządzić?
Na początek filety oczywiście myjemy, wycinamy niepotrzebne kawałki i kroimy na bardzo wąskie paski (ok. 0,5 cm), wrzucamy do miski i dodajemy: 2 łyżki oliwy, pół łyżeczki kurkumy, łyżeczkę curry, ok. 1 łyżeczki Vegety, szczyptę pieprzu cayenne (uwaga! bardzo ostry:), pół łyżeczki tymianku. Mieszamy całość i wkładamy do lodówki na przynajmniej 15 min. W tym czasie białą część pora kroimy w talarki, również bardzo cienkie. Na gorącej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, na którą po kwadransie w lodówce ląduje kurczak. Kiedy się podsmaży, dodajemy por. Wszystko smażymy ok. 5 min. Dodajemy keczup, mieszamy, a następnie powoli dolewamy mleko kokosowe i dusimy następne 2 min. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy wedle uznania, z ryżem lub makaronem. SMACZNEGO!!:)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | alisz |