Składniki:
3 łyżki kaszy gryczanej lub jaglanej, po garści rodzynek i chipsów bananowych, po 1 łyżce pestek z dyni, posiekanych orzechów włoskich i kokosu, łyżka oleju, pół szklanki wody.
Jak przyrządzić?
Do małego garnka nalać wody i doprowadzić do wrzenia. Gdy się ona zagotuje, dodać przepłukaną kaszę, zamieszać i gotować pod przykryciem, aż zmięknie i ubędzie wody (ale nie cała ilość). Ugotowaną kaszę zdjąć z ognia i dodać wszystkie składniki. Wymieszać i ponownie przykryć (ale już nie gotować) na około 10-15 minut, by wszystko zmiękło.
Potrzebne przybory:
Mały garnek, pokrywka, łyżka.
Uwagi:
Ja osobiście nie dodaję ani soli, ani cukru do potrawy, wg mnie składniki - szczególnie chipsy i rodzynki sprawiają, że jest słodka. Każdy może wedle własnego upodobania dodać coś jeszcze od siebie, albo zrezygnować z któregoś z tych składników podanych przeze mnie. Bardzo lubię zjeść tak przygotowaną kaszę na śniadanie. Po takiej porcji długo czuję się najedzona.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Autor | pszczylaszczka |