Składniki:
5 pieczarek, pół cebuli, kostka rosołowa, mleko 1 szklanka, 3 łyżki mąki i 5 łyżek masła, sól, pieprz, Vegeta.
Jak przyrządzić?
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulkę w drobną kosteczkę i razem podsmażyć na 2 łyżkach masła, następnie przełożyć do garnka lub wysokiego rondelka. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wrzątku. Na tej samej patelni rozpuszczamy resztę masła i dodajemy mąkę, gdy składniki się połączą dodajemy rosół, a następnie mleko i całość dodajemy do pieczarek, mieszamy wszystko razem. doprawiamy przyprawami wedle uznania.
Uwagi:
Gdy dodajecie mąkę do masła, to najlepiej dodawać po łyżce i dobrze rozetrzeć łyżką, żeby się grudy nie porobiły, tak samo trzeba zrobić jak się wlewa rosół, lać rosół powoli i szybko rozcierać na gładką masę. Wyjdzie bardzo gęste, wiec można dodać więcej mleka lub po prostu wody. Tak samo można zrobić sos serowy, zamiast pieczarek dodać ser :)
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Fanta |