Gazpacho by my - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1kg pomidorów (ja używam drobnych koktajlowych, ale jak się komuś nie chce bawić, to może użyć zwykłych), 2 ogórki (ogrodowe średniej wielkości, jeśli takie, które maja 20 cm długości to 1), 2 papryki (najlepiej czerwone), 3 ząbki czosnku (ja daje 5-6 lub całą główkę, bo lubię wyrazisty smak czosnku), 1 duża cebula lub dwie małe, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łodyżki koperku, 2 łyżki czerwonego wina (ja preferuje wytrawne, ale równie dobrze może być słodkie), 1 łyżka octu winnego (z białego wina), przyprawy: sól, pieprz, pieprz cytrynowy, ostra papryka w proszku (chili lub odrobina sosu tabasco), oregano lub bazylia (najlepiej świeże jeśli nie ma, to może być z torebki 1/3 łyżeczki) - ważne by było drobno zmielone - (do przyprawienia można również użyć ziół prowansalskich), mozzarella, feta lub inny biały ser (w zależności co lubicie), łodyżka świeżej mięty.

Jak przyrządzić?

Pomidory trzeba obrać ze skórki, najlepiej jest je najpierw sparzyć przegotowaną wodą (polać wrzątkiem). Skórka po takim zabiegu odchodzi bez problemów. Cebulę, czosnek, ogórki obieramy i kroimy na kawałki i wkładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy obrane pomidory, pokrojoną paprykę, szczyptę soli, pieprzu, posiekany drobno koperek, wino, oliwę, ocet, bazylię lub oregano (lub to i to), szczyptę pieprzu cytrynowego oraz odrobinę chili lub tabasco. Miksujemy wszystko 1-2 minuty do uzyskania musu warzywnego. Tak zmiksowane gazpacho przelewamy do salaterek i wkładamy pod przykryciem (by nie przeszło zapachem od mięs itd.) do lodówki do schłodzenia na jakieś 60-120 min. Przed podaniem dekorujemy talerz/salaterkę z gazpacho jedną, dwoma kulkami mozzarelli i łodyżką mięty (lub oregano czy bazylii lub kostkami fety) w zależności jakie ziele i ser mamy pod ręką. :)

Potrzebne przybory:

Malakser lub blender, nóż i deska do krojenia.

Uwagi:

Niektórzy dodają bulion (rosół) około 300-400 ml, jeśli lubią rozrzedzone gazpacho, lub tartą bułkę lub mąkę jakieś 2-3 łyżki/na oko (by zagęścić zupę), ja wolę zjeść gazpacho ze świeżą grahamką.Do smaku (przed zmiksowaniem) można jeszcze dodać 'świeżo wyciśnięty' sok z połówki cytryny/limonki.Zamiast cytryny/limonki można dać łyżkę 'wyciśniętego' soku z pomarańczy. Można jeszcze dodać odrobinę szczypiorku i też go zmiksować z innymi warzywami. Wszystko zależy od tego, co macie w lodówce i co lubicie :) Pozdrawiam i życzę smacznego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
AutorMati

Gazpacho by my: Podobne przepisy

Gazpacho by my: wypróbuj również

Powiązane Tematy