Składniki:
pęczek botwinki, pęczek koperku, pęczek rzodkiewek, trzy średnie ogórki najlepiej gruntowe, koncentrat barszczu 1l, 4 jajka, kefir 400g, śmietana 12% 150g, dwie kostki bulionu warzywnego, sól, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Botwinkę umyć dokładnie, odrzucić zwiędłe liście. Obrać bulwy i pokroić w kostkę, wrzucić do litra wody i gotować do miękkości dodając dwie kostki bulionu warzywnego. W trakcie gotowania dodaję drobno pokrojone łodygi. Po ugotowaniu odstawić i dodać: pokrojone liście botwinki, starte na grubej tarce rzodkiewki i ogórki (razem ze skórką), drobno posiekany koperek, jajka ugotowane na twardo i drobno pokrojone. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną przyprawy do zup. Śmietanę wymieszać z kefirem wlać do zupy i dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce i jeść na zimno. Super na upały. Smacznego!
Uwagi:
Wszystkie składniki należy dokładnie umyć przed tarciem i szatkowaniem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | leon |