Chłodnik z botwinki (autor leon)

Przepis kulinarny

Składniki:

pęczek botwinki, pęczek koperku, pęczek rzodkiewek, trzy średnie ogórki najlepiej gruntowe, koncentrat barszczu 1l, 4 jajka, kefir 400g, śmietana 12% 150g, dwie kostki bulionu warzywnego, sól, pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?

Botwinkę umyć dokładnie, odrzucić zwiędłe liście. Obrać bulwy i pokroić w kostkę, wrzucić do litra wody i gotować do miękkości dodając dwie kostki bulionu warzywnego. W trakcie gotowania dodaję drobno pokrojone łodygi. Po ugotowaniu odstawić i dodać: pokrojone liście botwinki, starte na grubej tarce rzodkiewki i ogórki (razem ze skórką), drobno posiekany koperek, jajka ugotowane na twardo i drobno pokrojone. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną przyprawy do zup. Śmietanę wymieszać z kefirem wlać do zupy i dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce i jeść na zimno. Super na upały. Smacznego!

Uwagi:

Wszystkie składniki należy dokładnie umyć przed tarciem i szatkowaniem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Autorleon

Chłodnik z botwinki (autor leon): Podobne przepisy

Chłodnik z botwinki (autor leon): wypróbuj również

Powiązane Tematy