Składniki:
kawałek żeberek wieprzowych, papryki {czerwona, żółta, zielona}, cebule, koncentrat pomidorowy, kiełbasa biała parzona, pieczarki, ziemniaki, rosół z kury w słoiczku, majeranek, Vegeta, pieprz, pieprz ziołowy, śmietana, olej.
Jak przyrządzić?
W dużym garnku gotujemy na małym ogniu żeberko, zbieramy szumowinę, wsypujemy rosół z kury {aż będzie wyraźny smak wywaru}, czekamy aż się ugotuje mięso. Odstawiamy gar. Oddzielamy mięso od kości, kroimy je i z powrotem wrzucamy do wywaru. Z kiełbasy {2-3 szt.} zdejmujemy flak, rozcinamy wzdłuż i kroimy w półplasterki. Pokrojoną kiełbasę podsmażamy na oleju na patelni i wrzucamy ją do wywaru. Kroimy w słupki papryki i objętościowo tyle samo cebuli w piórka. Pokrojoną paprykę i cebulę podsmażamy na patelni na oleju po kiełbasie, dodając trochę Vegety, gdy papryka i cebula trochę zmiękną, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, mieszamy i chwilę jeszcze smażymy. Zawartość patelni wrzucamy do wywaru. Kroimy kilka pieczarek w plastry i 2-3 ziemniaki w kosteczkę i razem to wrzucamy do wywaru. Stawiamy gar na ogień i gotujemy do miękkości. Doprawiamy majerankiem, pieprzem, pieprzem ziołowym. Podajemy na talerzu, kto lubi z łyżką śmietany.
Uwagi:
Gdy zupa jest za gęsta, dolać wrzątku i doprawić rosołkiem ew. koncentratem. Gdy biorę 3 papryki, wychodzi duży gar zupy. Połowę odlewam do pojemnika i mrożę. Jak jest potrzeba, wyciągam pojemnik z zamrażalki, odwracam go do góry dnem i polewam letnią wadą. Bryła zupy wypada. Do garnka wlewam troszkę wody, wkładam bryłę i stawiam na malutki ogień i obiad z głowy.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Autor | andrzej |