Składniki:
1 kg jarmużu, 1 cebula, 10 dag boczku wędzonego, litr rosołu (może być z kostki), 0,5 kg ziemniaków, 0,5 kg mięsa mielonego, jajo, sól, pieprz, bułka
Jak przyrządzić?
Jarmuż (liście bez łodygi środkowej) pokroić i obgotować. Wylać na durszlak. Boczek pokroić i podsmażyć. Do rosołu włożyć jarmuż, boczek, gotować około 1 godz. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Z mielonego zrobić klopsiki (dodać jajo, bułkę, sól, pieprz), klopsiki podsmażyć. Dodać ziemniaki i klopsiki do jarmużu, aby się ugotowały.
Jak podawać?
Podawać jak każdą zupę.
Uwagi:
Jarmuż to rodzaj kapusty. Sieję ją na działce w sierpniu, a zbieram całą zimę. Jak robię rosołek z kostki, to daję mniej kostek na litr wody, bo zupa może być za słona. Zupa musi być dosyć gęsta.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ewka |