Składniki:
- 2 łby z łososia,
- 3 duże pstrągi,
- włoszczyzna (bez kapusty),
- cebula,
- listek laurowy,
- ziele angielskie,
- 1 kostka bulionowa,
- węgierska pasta pomidorowa w tubce,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka.
Jak przyrządzić?
Wszystkie łby z ryb, wloszczyznę, cebulę, ziele angielskie, listek laurowy, kostkę bulionowa i przyprawy bez papryki gotować na małym mrygającym ogniu ok. 1 h i 30 min. Potem wszystko przetrzeć przez drobne sito. Do przetartego wywyaru wycisnąć tubkę pasty pomidorowej dodać papryke i zagotować. Poporcjowane na dzwonka pstrągi ( bez ości ) włożyć na wrzątek i gotować jeszcze ok. 20 min. Nie doprowadzić do zagotowania. Podawać z bagietką.
Jak podawać?
Na gorąco i przy świecach.
Uwagi:
Zupa na każdą okazję. Polecam w karnawale, imieniny, urodziny oraz na rozgrzewkę w te mroźne dni.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 dużych talerzy |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 50 zł |
Autor | Megi |