Składniki:
1 duży bakłażan (dwie porcje), 0,5 kg mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe), 4 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu pomidorowego (może być keczup:); sól; pieprz; czerwona papryka (łyżka słodkiej, łyżeczka ostrej); jogurt naturalny.
Jak przyrządzić?
Mięsko mielone podsmażamy 5 minut na patelni (może być na tłuszczu ale minimalnie); dodajemy na koniec wszystkie przyprawy - ilość wedle uznania, czosnek z praski jako ostatni dodajemy do mięsa. Bakłażana kroimy na pół i wydłubujemy środek - tak aby jeszcze na brzegach zostało rzecz jasna - jakieś 1,5-2 cm. Wkładamy farsz do bakłażana i przykrywamy folią srebrną, pieczemy już w nagrzanym piekarniku 35 minut - bakłażan musi być miękki - można opcjonalnie posypać na koniec pieczenia żółtym serem. Tak gotowego bakłażana już na talerzu wydłubujemy ze skórki na talerz i polewamy jogurtem naturalnym, naprawdę rewelacja i polecam wszystkim!
Potrzebne przybory:
Folia aluminiowa, piekarnik i coś na czym to pieczemy.
Jak podawać?
Wedle uznania.
Uwagi:
Najlepiej jak kupujemy bakłażana, to zwróćmy uwagę na jego "konsystencję", lepszy taki nieco bardziej twardy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | margotka |