Bakłażan z mięskiem - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 duży bakłażan (dwie porcje), 0,5 kg mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowe), 4 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu pomidorowego (może być keczup:); sól; pieprz; czerwona papryka (łyżka słodkiej, łyżeczka ostrej); jogurt naturalny.

Jak przyrządzić?

Mięsko mielone podsmażamy 5 minut na patelni (może być na tłuszczu ale minimalnie); dodajemy na koniec wszystkie przyprawy - ilość wedle uznania, czosnek z praski jako ostatni dodajemy do mięsa. Bakłażana kroimy na pół i wydłubujemy środek - tak aby jeszcze na brzegach zostało rzecz jasna - jakieś 1,5-2 cm. Wkładamy farsz do bakłażana i przykrywamy folią srebrną, pieczemy już w nagrzanym piekarniku 35 minut - bakłażan musi być miękki - można opcjonalnie posypać na koniec pieczenia żółtym serem. Tak gotowego bakłażana już na talerzu wydłubujemy ze skórki na talerz i polewamy jogurtem naturalnym, naprawdę rewelacja i polecam wszystkim!

Potrzebne przybory:

Folia aluminiowa, piekarnik i coś na czym to pieczemy.

Jak podawać?

Wedle uznania.

Uwagi:

Najlepiej jak kupujemy bakłażana, to zwróćmy uwagę na jego "konsystencję", lepszy taki nieco bardziej twardy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Przybliżony koszt10 zł
Autormargotka

Bakłażan z mięskiem: Podobne przepisy

Bakłażan z mięskiem: wypróbuj również

Przystawki z bakłażana

... Dziś zajmiemy się bakłażanem. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z V w p.n.e., z Chin. Do Europy zawędrował on dość późno, bo dopiero około XV wieku. Jednak jego wspaniały smak i mnogość zastosowań ... jako pierwsi odkryli włosi. To oni ...

dawno temu

Przepisy na bakłażany

... Bakłażany to doskonałe źródło witaminy C, A i B2 oraz minerałów: wapnia, fosforu, żelaza i potasu. Pomimo zawartości błonnika są ciężkostrawne i powodują wzdęcia. Dlatego nie powinny spożywać ... ich kobiety w ciąży, małe dzieci oraz osoby ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... o istnieniu wielu innych ciekawych gatunków, do których zaliczyć trzeba przede wszystkim bakłażany. Problem jednak w tym, że nie zawsze wiemy, w jaki sposób możemy sprawić, by trafiły one na nasze talerze ... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. ...

dawno temu

Zapiekane bakłażany

... że za chwilę będziemy mogli cieszyć się smakiem świeżych owoców i warzyw. Lepiej nie przegapić tego momentu i wiedzieć już wcześniej, co dobrego można przygotować chociażby z trochę zapomnianych bakłażanów ... . To niezwykłe warzywo świetnie ...

dawno temu

Dziś na talerzach japońskie tofu z bakłażanem!

... , ale raczej w formie dodatku – przynajmniej w Europie. Bohaterami artykułu są dziś bakłażan i ser tofu – z pozoru może nie pasują do siebie, ale przepis jest naprawdę dobry! Spróbujcie sami! ... , ale raczej w formie dodatku – przynajmniej w ...

dawno temu

Wypróbuj unikalny przepis na danie z bakłażanem!

... , warzywa, przyprawy, zioła, sery i owoce morza. Wśród ich ulubionych smaków znaleźć można danie o nazwie Conpata, przyrządzane z bakłażanów. Pragniesz poczuć się niczym rodowita Sycylijka? Wypróbuj przepis na Conchiglie Rigate z bakłażanem! ... ...

dawno temu

Frytki afrodyzjakiem? Jeśli są z... BAKŁAŻANA

... Frytki z bakłażana to zdrowa alternatywa dla zwykłych frytek. Polane jogurtem z dodatkiem czosnku smakują wybornie i są mniej kaloryczne. Co więcej, wiele kultur uznaje bakłażan za silny ... afrodyzjak. "Gruszka miłości" wymieniana jest jednym ...

dawno temu

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

Obiadek dla niemowląt

... Kiedy maluszek skończy 7 miesięcy, możesz powoli wprowadzać do jego diety mięsko z kurczaka, indyka lub królika. Początkowo jako dodatek do papek warzywnych i zupek. Pamiętaj, aby gotować je ... w osobnym garnuszku, bez kości i skóry. Po 8. ...

dawno temu

Musaka - nietypowa zapiekanka prosto z Grecji

... Musaka to danie pochodzące z Grecji. Jest zapiekanką z mielonym mięsem i bakłażanem. Jej przygotowanie wymaga nieco czasu, ale naprawdę warto! Jak ją zrobić? Z jakich składników i czy istnieje wersja wegetariańska? ... Czym jest musaka? Musaka ...

dawno temu

Nadziej mnie! Prosi pomidor...

... na bazie mięsa, ryb, ryżu, innych warzyw, serów, grzybów, a nawet kaszy. Faszerowane warzywa można podawać na obiad, kolację a nawet jako przekąskę w ciągu dnia. A co faszerować? Faszerowany bakłażan ... - jeszcze przed nafaszerowaniem trzeba go ...

dawno temu

Ostatni dzwonek na grillowanie - kilka przydatnych narzędzi

... Pogoda nie zachęca do spacerów czy do przesiadywania w ogródkach. Jednak z pewnością wśród nas znajdą się jeszcze jacyś zapaleńcy, którzy po prostu uwielbiają chrupiące mięsko z grilla. Oto kilka grillowych gadżetów, które na pewno przydadzą się ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

dawno temu

Walentynkowa kolacja przy świecach

... restauracja z bandą „Angoli” przy stoliku obok...   „Omdlenie Imama” - Bakłażany faszerowane - pyszne potrawy na walentynki  2 bakłażany,2 cebule,2 ząbki czosnku,250g pomidorów,1 łyżeczka posiekanych ... cynamonu, oraz tyle samo cukru, co soli. ...

dawno temu

Jak zrobić dewolaje z kurczaka?

... Dewolaje z kurczaka nie są niczym nowym. Ale co powiecie na zawijańce z salami? Takie kotlety to obiad-niespodzianka. Twoi goście i rodzina na pewno będą zachwyceni. Pyszne delikatne mięsko ...

dawno temu

Dieta przed sylwestrem

... się makowiec, karp i inne ryby. Podczas kolacji wigilijnej będzie można powstrzymać duży apetyt. Jednak już w pierwszy dzień świąt czeka nas nie lada wyzwanie. Mięsko, ciasta i inne smakowitości będą kusić ...

dawno temu

Zwykły kurczak z niezwykłym serem

... do wszystkiego. Sałata czy pomidor, ostry sos gulaszowy czy sucha, chrupiąca panierka – cokolwiek się nie wymyśli, mięso z kurczaka doskonale się wkomponuje. A co powiecie na pyszne mięsko z duszonymi śliwkami podane z gorgonzolą? Moim zadaniem ...

dawno temu

Godnym czyni przeciwnik

... sobie testosteron, i zaczęła śpiewać tęskne rosyjskie pieśni, po których udzielił mi się nastrój melancholijny. Po mięsku z brusznicą przyszła pora na bakłażany z pastą z awokado, sałatki i inne lżejsze rzeczy ... , że w większości strasznie ...

dawno temu

Jadłospis dla rocznego dziecka

... przed obiadkiem. Podaj dziecku soczek, surówkę jarzynową lub kanapkę z mięskiem. ObiadNa obiad powinny składać się dwa dania - zupka i drugie danie. Zupkę ugotuj na warzywach. Możesz zabielić ją mąką. Podaj ją ... z kluseczkami. Na drugie danie ...

dawno temu

Poranek po arabsku, czyli jak wygląda śniadanie na wschodzie

... w oliwie, a następnie w ziołach. Można go też posmarować serkiem. Wszystko zagryzamy pomidorami i oliwkami. Twarożek można również zastąpić pastą z bakłażanów. Oto przepis: Pasta z bakłażanów½ kg ... bakłażanów,2 łyżki tahiny,4 ząbki czosnku.sok ...

dawno temu

Powiązane Tematy