Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego, 1 cebula, 2 plasterki szynki, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 2-4 pory, dwa serki topione (po 100g) śmietankowe lub ziołowe, sól, pieprz, tymianek.
Jak przyrządzić?
Mięso przyprawić i podsmażyć, przerzucić do garnka. Cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić, wrzucić do garnka. Szynkę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Zalać wodą - dosyć sporo, ale jest to zależne od tego, czy chcemy, żeby zupa była gęściejsza, czy rzadsza. Gotujemy to na średnim ogniu. W tym czasie kroimy pora na półksiężyce. Jak się woda zagotuje, wrzucamy pora. Jak nam się por zacznie rozgotowywać, dodajemy przecier pomidorowy, kruszymy serki, a na koniec doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Uwagi:
Ja uwielbiam tymianek, wiec daję dużo! Ale można z tego zrezygnować.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | yaggienka |