Składniki:
Kilka ogórków, dwa jogurty naturalne, sól, pieprz, oliwa z oliwek lub pestek winogron, mały pęczek świeżego! kopru, ocet winny z wina białego.
Jak przyrządzić?
Do dużej miski wlewamy jogurty, wrzucamy cienko pokrojone w kawałki ogórki, drobno pokrojony koper, delikatnie troszeczkę mieszamy. Pieprzymy, solimy do smaku wlewając sos, mieszamy troszeczkę, odstawiamy. Sos - do miksera wrzucamy w zależności od upodobań kilka ząbków czosnku do 1 główki. Zalewamy oliwą dodając ocet winny w ilości około 5 łyżek. Miksujemy aby uzyskać krem konsystencji miodu. Wlewamy, mieszamy. Konsystencja powinna wyglądać w ten sposob, że w gęstym sosie pływają kawałeczki ogórków, jednym słowem musi być więcej sosu niż wkładu.
Potrzebne przybory:
Standard + mikser stołowy.
Jak podawać?
Najlepsze do grilla z lampką wina lub solo, podajemy na szerokim półmisku.
Uwagi:
Jogurt powinien być jak najgęściejszy, ale patrzmy na skład, aby nie miał żelatyny w składzie, można jak ktoś woli dodać małą śmietankę skwaszoną. Pieprz powinien być biały, ale jak użyjemy czarnego, nic się nie dzieje. Oryginalnie dodają oliwę z oliwek extra virgin, ze względu na lepszy skład zdrowotny polecam zainteresować się oliwą z pestek winogron. Ogórki możesz użyć szklarniowych albo gruntowych, jak kto woli. Ze względu na dostępność chińskich słabych w aromacie czosnków i mocnych krajowych ilość czosnku może w każdym przypadku być różna. Jak nie mamy winnego możemy użyć jabłkowego ale nie polecam spirytusowego. Piszę ten przepis ze względu na smaczny efekt końcowy.:) Ta wersja tzatzyki, jak napisałem, jest w wersji greckiej polecanej przez najlepszych szefów kuchni. Smacznego.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | fabians |