Składniki:
Sałata rzymska, szczypior, 2 pomidory, ogórek, rzodkiewki, garść posiekanej natki, garść posiekanej mięty. Libański cienki chlebek lub coś podobnego np. wraps. Na dressing: owoc granatu, oliwa z oliwek, libańska przyprawa sumak (ew: dużo soku z cytryny) sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Włóż chlebek do piekarnika i piecz, aż zrobi się rumiany i chrupiący. Pokrój drobno wszystkie składniki sałatki, wymieszaj, polej dresingiem, a na koniec posyp połamanym w drobne kawałki upieczonym chlebkiem.
Jak podawać?
Jako dodatek do letnich dań, grilla.
Uwagi:
Sałatka ma świeży, kwaskowy smak.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Azabab |