Składniki:
4 jaja, mała łyżka kwaśnej śmietany, sól.
Jak przyrządzić?
Odzielamy białka, ucieramy żółtka z odrobiną kwaśnej śmietany na puszystą masę (jak kogel-mogel), białka ubijamy na super sztywno, łączymy białka z żółtkami, wylewamy na gorącą patelnię, w czasie smażenia wlewamy nie ścięte jeszcze jajka, smażymy na małym "ogniu" tak długo aż spód lekko zbrązowieje, układamy na omlecie, co nam się podoba: podsmażoną szynkę pokrojoną w paseczki, boczek, kiełbasę, dżem, szpinak (usmażony), wszystko co nam inwencja podpowie:) i teraz zamykamy omlet, czyli składamy na pół, zamknięty podajemy na patelni na stół i tam nakładamy na talerze.
Potrzebne przybory:
patelnia teflonowa, łopatka drewniana i koniecznie mikser do ubijania i ucierania jajek!
Jak podawać?
Gorącą z patelni na stole.
Uwagi:
4,5 dużych jajek to na patelnię 28 cm z większa ilością są problemy, omlet rośnie jak suflet i jest go dużo. Opcja z łyżeczką mąki do ucieranych żółtek to omlet "dziadowski".
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Aksel |