Składniki:
litr wywaru rosołowego (bądź zrobiony z kostki), 4-5 dużych kostek serka topionego (ze szczypiorkiem najtańszy jaki znajdziecie), 1/2 pęczka szczypiorku, 2 łyżki masła, bułka, 1-2 ząbki czosnku, kostka czosnkowa, Vegeta i magi do smaku.
Jak przyrządzić?
Jeśli mamy wywar rosołowy to doprawiamy Vegetą i magi do smaku, jeśli z kostki nie ma takiej potrzeby. Zagotowujemy go, dodajemy 4 kostki serka topionego i roztrzepujemy tzw. miotełką konsystencja powinna być lekko gęsta (jeśli nie jest dodać jeszcze jedną kostkę). Kiedy zupa będzie aksamitna (bez grudek) gotujemy 2-3 minutki i ściągamy z ognia, dosypujemy wcześniej drobno pokrojony szczypiorek (można zostawić troszkę do dekoracji) mieszamy. Zupa gotowa, czas na grzanki, kroimy bułkę w dość drobną kostkę (jeśli ktoś woli, może być grubsza tylko trzeba wtedy więcej), roztapiamy masło na większej patelni (łatwiej jest mieszać), dajemy wyciśnięty czosnek i dosłownie chwileczkę smażymy (uważając, żeby się nie przypalił, bo będzie gorzki), dodajemy pokruszoną kostkę czosnkową i pokrojoną bułkę. Smażymy na złoty kolor na bardzo małym ogniu co chwilę mieszając. GOTOWE
Potrzebne przybory:
Garnek, miotełka (trzepaczka), patelnia, drewniana łyżka, nóż, deska.
Jak podawać?
Zupę podajemy w miseczkach, posypujemy grzankami i szczypiorkiem do dekoracji. SMACZNEGO :)
Uwagi:
Jeśli ktoś nie lubi czosnku to go ominąć, ze zwykłymi grzankami też jest pyszna. :) Opis długi ale starałam się niczego nie pominąć, żeby ktoś mniej utalentowany kulinarnie również miał możliwość zrozumienia:) Przepis jest banalnie prosty :)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 małe |
Autor | Banshee |