Składniki:
Ok. 1 kg schabu bez kości, 3 średnie cebule, olej z oliwek, kilka (8-10) liści świeżej bazylii, odrobina natki pietruszki, 2 płaskie łyżki zmiksowanych suszonych ziół, 3 listki laurowe, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, kwaśna śmietana.
Jak przyrządzić?
Schabik myjemy, dzielimy na kilka części i rozbijamy, ale niezbyt mocno, powinien mieć ok. 1 cm grubości. Teraz można wykroić nadmiar tłuszczu, natrzeć rozgniecionym czosnkiem, połową suszonych ziół, posolić i popieprzyć (najlepiej świeżo mielone). Odstawiamy do lodówki na min. 3 godz. Następnie mięso podsmażamy na samym oleju bez panierki. Jednak nie jest to konieczne, można równie dobrze pominąć ten zabieg, jednak smak i wygląd końcowy będzie nieco inny (co nie znaczy, że gorszy). W garnku (nie na patelni), na małym gazie udusimy pokrojoną dość drobno cebulę, czyli na gorący olej wrzucamy cebulę, dodajemy łyżkę zmiksowanych ziół, odrobinę wody, mieszamy i przykrywamy przykrywką, która jest nieco mniejsza od tej "oryginalnej", a na górę jeszcze jedna już rozmiarem pasującą do naszego garnka. Od kilku kilka lat pracuję w restauracji wegetariańskiej w Irlandii, tutaj nauczyłem się, że to świetny sposób duszenia warzyw jak i mięsa. Po kilku minutach (3-4), kiedy cebula się zarumieni, dodajemy do niej nasz schab, świeżą bazylię, natkę, listki laurowe, uzupełniamy wodą( tak do 3/4 wys. mięsa) i tak samo z "podwójną przykrywką". Co 20 min. powinniśmy sprawdzać czy nie trzeba uzupełnić odrobiną wody i ewentualnie przewrócić go na drugą stronę, wtedy jednak musimy podnieść również dolną przykrywkę, która jest piekielnie gorąca, więc koniecznie za pomocą ściereczki lub rękawicy. Po 70-80 min. nasz schabik będzie mięciutki i soczysty. Mięso wyjmujemy z garnka i zabieramy się za sos, który jest już prawie gotowy. Usuwamy tylko liście laurowe i blenderem rozdrabniamy pozostałości po cebuli, pietruszce i bazylii. Jeśli nie przesadziliśmy z wodą podczas duszenia sosik powinien być gęsty. Pozostaje tylko dodać kilka łyżek śmietany oraz doprawić odrobiną soli. Ostanie 5 min. przed podaniem schab powinien spędzić w gorącym sosie.
Jak podawać?
Bez ograniczeń od ziemniaków z koperkiem po kaszę. Ja preferuję plastry ziemniaków zapiekane w śmietanie z czosnkiem, cebulką, serem i świeżo startą gałką muszkat.
Uwagi:
Nie należy przesadzać z ilością dodawanych ziół, 1-2 łyżki za dużo i mięso ląduje w koszu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | czarodziej |