Składniki:
kilka ziemniaków, pół pęta kiełbasy (ulubionej), boczek (opcjonalnie), kilka pieczarek (opcjonalnie), 1-2 cebule, ser żółty, parmezan (opcjonalnie), puszka kukurydzy marynowanej (opcjonalnie), przyprawa wg uznania, ja używam włoskiej, do ziemniaków, soli oraz pieprzu, natka pietruszki, ogórek konserwowy, papryka konserwowa (opcjonalnie), jajko, łyżka majonezu, odrobina oleju (oliwy z oliwek), bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Ugotowane ziemniaki pokrój w talarki i wyłóż do posmarowanego olejem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego (jedną warstwę). Kiełbasę posiekaną drobniej obsmaż z boczkiem, posiekaną cebulką i pieczarkami. Ogórka, paprykę posiekaj i wymieszaj z kukurydzą. Roztrzepane jajko połącz z majonezem, żółtym serem, parmezanem i natką pietruszki, dopraw dodatkowo solą i pieprzem lub innymi przyprawami. Pierwszą warstwę ziemniaków posyp lekko przyprawami, na to dodaj warstwę smażoną oraz warstwę z warzywami, potem kolejną warstwę ziemniaków itd. aż wykorzystasz wszystkie składniki. Całość polej sosem (jajko, majonez). Zapiekaj w nagrzanym do średniej temp. piekarniku, aż jajko się zetnie. Na koniec można dodatkowo posypać żółtym serem.
Jak podawać?
Z keczupem, lub sosem czosnkowym.
Uwagi:
Warto odcedzić (nie wyciskać) posiekanego ogórka, paprykę i kukurydzę, żeby zapiekanka nie "pływała". Nie podaje konkretnych ilości składników, bo każdy powinien dobrać ilości (przyprawy również) wg. swoich upodobań. Nie podaję również temp., bo różne piekarniki różnie pieką, więc najlepszym sygnałem, że zapiekanka jest gotowa to ścięcie się jajek. Zapiekankę można robić w różnych wersjach, omijając "opcjonalne" składniki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 1 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Jowita |