Składniki:
Ciasto:
250-300g zwykłej mąki(zależy od wielkości formy), ok. 1 szklanki wody, 130-150g masła, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli.
Nadzienie:
4 jajka, 1 szklanka słodkiej śmietany, 1/2 kostki sera feta, 1 cebula, 4-5 pomidorów, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki zmiksowanych suszonych ziół(bazylia, majeranek, oregano, tymianek), 3 łyżki oleju z bazylii, oliwa z oliwek, sól.
Jak przyrządzić?
Zacznijmy od pomidorów, kroimy je w ćwiartki, solimy, mieszamy z łyżeczką ziół, oliwą i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 40 min. W ten sposób zapiekane mają niecodzienny smak, wygląd i zapach. Oczywiście można pominąć ten proces i dodać do naszej tarty pomidory suszone, koktajlowe czy też dowolnie inne. W drugim przypadku zaczynamy od ciasta. Mąkę wymieszać z zimnym masłem, dodać sól, sok z cytryny i wodę. Przynajmniej na początku stacjonarny blender do tego byłby idealny, jeśli go nie posiadamy, pozostaje mieszanie i ugniatanie ręcznie. Jeżeli mamy czas, gotowe w postaci kuli odstawiamy na 40 min. do lodówki, jeśli nie, od razu zabieramy się do rozwałkowania na kształt naszej formy. Na koniec należy dać mu odpocząć ok. 10 min., by podczas układania w wysmarowanej oliwą foremce nie skurczyło się. Grubość nie powinna przekraczać 3-4 mm. Lekko podziurawione np. widelcem i obciążone np. garścią 5 groszówek, aby zapobiec deformacji w czasie pieczenia, ciasto wstawiamy do rozgrzanego pieca (170 stopni). Optymalnym czasem pieczenia będzie 20 min. Kilka minut krócej ciasto będzie bardziej miękkie, dłużej bardziej kruche. Na patelni czy w garnku dusimy pokrojoną cebulę z dodatkiem ziół i czosnku. Jaja i śmietanę (osobno) ubijamy, ale niezbyt mocno. Następnie pokrojoną w małą kostkę fetę, uduszoną cebulę i jajka mieszamy ze śmietaną (w miarę delikatnie). Teraz gęsty farsz należy wlać do blachy z upieczonym ciastem, na górę kładziemy pomidory i całość skraplamy olejem z bazylii. W zależności od piekarnika pieczemy 25-35 min. Nasza zielonkawa tarta dość sporo urośnie, podana jednak nieco później wróci do normalnego rozmiaru.
Jak podawać?
Z sałatkami.
Uwagi:
Miksując świeżą bazylię z olejem z oliwek otrzymamy gęsty olej z bazylii. Możemy go przechowywać w lodówce nawet miesiąc. Natomiast cisto do tarty szczelnie zafoliowane 7 dni. Generalnie na bazie jajek i śmietany możemy przygotować własną tartę. Np. fetę zastąpić żółtym serem pleśniowym, a pomidory duszonym w maśle porem lub szpinakiem... itd. Jeśli ciasto pozostawimy zbyt długo w piekarniku (brązowy kolor) należy je wysmarować (najlepiej pędzelkiem) rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Odzyska wtedy świeżość. Blat do wyrabiania cista powinien być chłodny tak jak masło, to ważne.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | czarodziej |