Tarta z zapiekanymi pomidorami i serem feta - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
250-300g zwykłej mąki(zależy od wielkości formy), ok. 1 szklanki wody, 130-150g masła, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli.
Nadzienie:
4 jajka, 1 szklanka słodkiej śmietany, 1/2 kostki sera feta, 1 cebula, 4-5 pomidorów, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki zmiksowanych suszonych ziół(bazylia, majeranek, oregano, tymianek), 3 łyżki oleju z bazylii, oliwa z oliwek, sól.

Jak przyrządzić?

Zacznijmy od pomidorów, kroimy je w ćwiartki, solimy, mieszamy z łyżeczką ziół, oliwą i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 40 min. W ten sposób zapiekane mają niecodzienny smak, wygląd i zapach. Oczywiście można pominąć ten proces i dodać do naszej tarty pomidory suszone, koktajlowe czy też dowolnie inne. W drugim przypadku zaczynamy od ciasta. Mąkę wymieszać z zimnym masłem, dodać sól, sok z cytryny i wodę. Przynajmniej na początku stacjonarny blender do tego byłby idealny, jeśli go nie posiadamy, pozostaje mieszanie i ugniatanie ręcznie. Jeżeli mamy czas, gotowe w postaci kuli odstawiamy na 40 min. do lodówki, jeśli nie, od razu zabieramy się do rozwałkowania na kształt naszej formy. Na koniec należy dać mu odpocząć ok. 10 min., by podczas układania w wysmarowanej oliwą foremce nie skurczyło się. Grubość nie powinna przekraczać 3-4 mm. Lekko podziurawione np. widelcem i obciążone np. garścią 5 groszówek, aby zapobiec deformacji w czasie pieczenia, ciasto wstawiamy do rozgrzanego pieca (170 stopni). Optymalnym czasem pieczenia będzie 20 min. Kilka minut krócej ciasto będzie bardziej miękkie, dłużej bardziej kruche. Na patelni czy w garnku dusimy pokrojoną cebulę z dodatkiem ziół i czosnku. Jaja i śmietanę (osobno) ubijamy, ale niezbyt mocno. Następnie pokrojoną w małą kostkę fetę, uduszoną cebulę i jajka mieszamy ze śmietaną (w miarę delikatnie). Teraz gęsty farsz należy wlać do blachy z upieczonym ciastem, na górę kładziemy pomidory i całość skraplamy olejem z bazylii. W zależności od piekarnika pieczemy 25-35 min. Nasza zielonkawa tarta dość sporo urośnie, podana jednak nieco później wróci do normalnego rozmiaru.

Jak podawać?

Z sałatkami.

Uwagi:

Miksując świeżą bazylię z olejem z oliwek otrzymamy gęsty olej z bazylii. Możemy go przechowywać w lodówce nawet miesiąc. Natomiast cisto do tarty szczelnie zafoliowane 7 dni. Generalnie na bazie jajek i śmietany możemy przygotować własną tartę. Np. fetę zastąpić żółtym serem pleśniowym, a pomidory duszonym w maśle porem lub szpinakiem... itd. Jeśli ciasto pozostawimy zbyt długo w piekarniku (brązowy kolor) należy je wysmarować (najlepiej pędzelkiem) rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Odzyska wtedy świeżość. Blat do wyrabiania cista powinien być chłodny tak jak masło, to ważne.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje3-4
Autorczarodziej

Tarta z zapiekanymi pomidorami i serem feta: Podobne przepisy

Tarta z zapiekanymi pomidorami i serem feta: wypróbuj również

Tarta z fetą

... przygotowania wyśmienitych pierożków. Równie dobrym rozwiązaniem jest upieczenie wyśmienitej tarty. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się o drzemiących w niej możliwościach znacznie więcej. Poświęcając chwilę, poznasz także sprawdzony ...

dawno temu

Potrawy z serem feta

... Tradycyjny ser feta produkowany jest z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim (5-10% mieszanki). Dzisiaj do jego produkcji używa się zazwyczaj pasteryzowanego mleka krowiego. Dobra ... feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie ...

dawno temu

Gdzie przyda nam się feta?

... , które niwelują zatrucia pokarmowe. Pomysłów na dania z wykorzystaniem fety nie brakuje. Można np. przyrządzić zapiekankę śródziemnomorską z fetą, czy smaczne muffinki, a nawet pieczenie mięsne wzbogacone subtelnym smakiem tego sera. Dziś ...

dawno temu

Tarta serowo-cebulowa

... Tarta to danie na wskroś francuskie. Wyraża się to faktem, że z połączenia prostych, świeżych składników, które na piewszy rzut oka mogą ze sobą nie wpsółgrać, otrzymujemy danie wykwintne i eleganckie. Przyjemne nie tylko dla podniebienia ale i ...

dawno temu

Sałatki z fetą

... Sałatka grecka to tylko jedna z wielu kulinarnych propozycji wykorzystania fety. Wystarczy jednak odrobinę otworzyć się na kuchenne eksperymenty, aby szybko zauważyć, że ten rodzaj sera świetnie ... sprawdza się także w zestawieniu z innymi ...

dawno temu

Parówki zapiekane z serem i boczkiem

... Masz ochotę na szybką, ale ciepłą kolację? Przygotuj parówki zapiekane z serem i boczkiem. Są bardzo smaczne i wprost idealne na mroźny zimowy wieczór. Po zjedzeniu takiej kolacji możesz wyjść na sanki i na pewno nie będzie ci zimno. Sprawdź jak ...

dawno temu

Tarta szpinakowa

... ? Wystarczy sięgnąć do prawdziwego bogactwa europejskiej tradycji kulinarnej. Jedną z propozycji jest przepis na tartę szpinakową. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne, a dzięki szpinakowi będzie ... pomysłem na obiad jest przygotowanie ...

dawno temu

Zupa grzybowa z serem feta, czyli niebo w gębie

... Sezon grzybowy trwa. Warto z tego korzystać i dodawać grzyby absolutnie do wszystkiego. Zupa grzybowa jest pyszna, ale zupa grzybowa z serem feta, to po prostu niebo w gębie. Musisz jej wprawdzie ... i gotuj 5 minut. Krok 5 Teraz wszystko ...

dawno temu

Sałatka z fetą i sałatą

... sposobów na sałatki bazujących na doskonale nam znanych produktach – sałacie i serze feta. Już teraz zapoznaj się z poniższym artykułem, by dowiedzieć się, jak łączyć te dwa składniki w idealną całość. ... , octem winnym, a także oliwą z oliwek. ...

dawno temu

Faszerowane pomidory – nie tylko dla wegetarian

... Dietetycy zalecają, aby mięso spożywać trzy razy w tygodniu. A co z pozostałymi dniami tygodnia? Jak zapełnić brzuchy wygłodniałych domowników? Faszerowane pomidory to danie smaczne, zdrowe ... z cytryny. Zagęść bułką tartą. Przygotuj ...

dawno temu

Tarta z jabłkami

... wykwintnym wyrobem kupionym w pobliskiej cukierni albo piekarni. Już teraz zobacz, jak możesz sprawić swoim bliskim miłą niespodziankę i zapoznaj się z przepisem na tartę z jabłkami. ... wykwintnym wyrobem kupionym w pobliskiej cukierni albo ...

dawno temu

Tarta grzechu warta

... danie kuchni francuskiej. Jeżeli i ty pragniesz spróbować paryskich specjałów, przygotuj pyszną tartę w dwóch nowych odsłonach – z czekoladą i owocami lub z porem i bekonem. ... %, 125 g tartego żółtego sera, sól i pieprz. Przesiej mąkę, dodaj ...

dawno temu

Tarta cytrynowa - przepis na pyszność

... Tarta cytrynowa – przepis na to ciasto odmieni twój dzień. Jeszcze się nie zdarzyło, by człowiek jedzący pyszność się nie uśmiechnął, więc jeśli chcesz poprawiać sobie nastrój, to do dzieła. Świeży cytrynowy kolor będzie świetnie wyglądał w taki ...

dawno temu

Makaron z serem pleśniowym

... Zastanawiałaś się kiedyś, ile sera przeciętnie zjadasz w ciągu dnia? Wbrew pozorom nie są to w większości wypadków niewielkie ilości. Okazuje się bowiem, że różne odmiany sera stanowią nieodłączny ... składnik wielu popularnych dań. Poczynając ...

dawno temu

Tarta serowo-cebulowa z przyprawami Kamis Specialite

... składniku. Stąd tarty z cukinią, cebulą, różnymi rodzajami sera, wędlin czy przypraw. Wszystkie jednak łączy lekkość i oryginalność. ... Artykuł sponsorowany Tarta to danie na wskroś francuskie. Wyraża się to faktem, że z połączenia prostych, ...

dawno temu

Sałatka z suszonych pomidorów

... , lecz również z suszonymi owocami. Korzystając z posiadanych możliwości, możemy z łatwością pokusić się o przygotowanie sałatki z suszonych pomidorów. Jeżeli jesteś ciekawa, w jaki sposób ją zrobić oraz interesują cię inne sposoby na ...

dawno temu

Zapiekane parówki - szybki przepis na imprezę

... Zapiekane parówki do przepis dla leniwych, ale nie oznacza to, że potrawa jest niesmaczna, chociaż rzeczywiście nie brzmi zbyt dumnie. Szybkie dania na imprezę – do tej kategorii możemy zaliczyć ... parówki z serem, a przyrządzając je masz ...

dawno temu

Zapiekana ryba z pieczarkami

... Ryba nie musi być podana w pełnej krasie. Może być ukryta w pysznej zapiekance z pieczarkami, okraszona mieszanką aromatycznych przypraw. Zobacz, jak przyrządzić zapiekaną rybę z pieczarkami? ... Ryba nie musi być podana w pełnej krasie. Może ...

dawno temu

Dania z serem

... Ponoć wynaleziono go aż 10 tysięcy lat temu. Dziś, wiele mówi się o złym wpływie serów na nasz organizm, jednak nie każdemu z nich można zarzucić działanie powodujące wzrost cholesterolu, przyrost ... wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. Są ...

dawno temu

Pieczona ryba z serem - sposób na pyszny obiad

... Nie masz pomysłu na obiad? A może rybka? Mintaj zapiekany z serem to szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny. I co najważniejsze, wcale nie będziesz musiała poświęcać mu wiele czasu. Właściwie ... . Smacznego! Krok 8 Potrawy rybne, w tym ...

dawno temu

Powiązane Tematy