Składniki:
Ciasto:
300 g mąki, 1 szklanka letniej wody, 15-20 g drożdży, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sos:
1 puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka, oregano, 1 mała cebula.
Nadzienie:
1 mała czerwona lub zielona papryka, 1 mała cukinia, 100 g pieczarek, 1 mały słoik suszonych pomidorów, 1 mała puszka kukurydzy konserwowej, 1 mały słoik zielonych lub czarnych oliwek, 50 g szynki (pokrojonej w cienkie paski), 50 g kiełbasy pepperoni (cienkie plastry) lub salami, 100 g sera mozzarella, 1/2 łyżeczki oregano i bazylii.
Jak przyrządzić?
Zaczynamy od ciasta. Rozpuszczamy drożdże w 0,5 szklanki letniej wody z dodatkiem płaskiej łyżeczki cukru i odstawiamy na 15min. Następniewsypujemy mąkę do dużej miski i formujemy tzw. kopczyk z wgłębieniem, do którego wlewamy zawartość szklanki, dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek oraz sól. Teraz trzeba, to wszystko naprawdę dobrze wymieszać, kiedy ciasto jest już mocno gęste, wyjmujemy je i zaczynamy ugniatać na oprószonym mąką blacie. Czynność dosyć prosta, jednak samo wyrabianie trwa ok. 7-10 min. W rezultacie ciasto powinno być gładziutkie. Formujemy kulę, przykrywamy miską i czekamy 20 min. do nawet godziny. Ciasto powinno zwiększyć trzykrotnie swoją objętość. Najczęściej już po 30 min. możemy je rozwałkować. W międzyczasie przygotujemy sos. W niewielkim garnku podgrzewamy pomidory, dodajemy rozdrobniony czosnek, oregano i wcześniej zrumienioną na oleju z dodatkiem również oregano, cebulę. Doprawiamy wg uznania solą, pieprzem i czerwoną papryką. Nadmiar soku odlewamy, ponieważ sos powinien być bardzo gęsty. Wracamy do cista, musimy je rozwałkować i uformować na kształt koła. Wykonaj palcami brzeg wokół placka, aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Placek powinien mieć 3 mm grubości o obwodzie ok. 35 cm. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Jeśli jest termoobieg włączamy go, jednak przed włożeniem jej do piekarnika termoobieg trzeba wyłączyć. Teraz możemy przełożyć ciasto na wysmarowaną oliwą blachę, odczekać 5-10 min. Po tym czasie nakładamy nadzienie. Najpierw sos, następnie uduszone pieczarki (lub surowe jak kto woli), salami, szynka, papryka, oliwki, kukurydza, suszone pokrojone pomidory, szczypta bazylii i oregano, a na samą górę starty ser, najlepiej mozzarella.
Uwagi:
Przy takim nadzieniu nie musimy dodawać żadnych sosów. Pizza wygląda i smakuje rodem z weneckiej pizzerii.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | czarodziej |