Francuskie rogaliki - szaleństwo Maniury - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

pół kilo mąki pszennej + podsypka, około 3 garstki otrębów, szklanka zsiadłego mleka, czubata łyżeczka drożdży instant, cukier wanilinowy, cukier około 3 łyżki, 1 jajo i 2 żółtka, 200 g masła osełkowego, pół szklanki oleju, jakiś dżem albo owoce do nadzienia.

Jak przyrządzić?

Masło zamrozić. Mleko trochę podgrzać, dodać łyżkę cukru i drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z otrębami. Żółtka i jajko dobrze zmiksować z olejem i cukrami. Połączyć wszystkie składniki oprócz masła. Podzielić na 6 części i włożyć do zamrażarki na jakieś 20 - 40 min. Mniejsze kulki szybciej się ochładzają. Następujące czynności trzeba robić dosyć szybko, aby masło nie zdążyło się rozpuścić ani ciasto ogrzać. Wyciągamy pojedynczo kule i wałkujemy jak najcieniej. Teraz warstwy. Na rozwałkowany placek trzemy na dużych oczkach masło, posypujemy odrobiną mąki, układamy następny rozwałkowany placek i znowu trzemy masło i osypujemy mąką i przykrywamy je trzecim plackiem. Zaciskamy lekko brzegi, lekko wałkujemy, składny na pół i jeszcze raz lekko wałkujemy. Odkładamy z powrotem do zamrażarki i robimy to samo z pozostałymi trzema kulami. Wkładamy do zamrażarki, a poprzedni placek wałkujemy na blacie i wykrajmy trójkąty na rogaliki i formujemy. Można odstawić gotowe do pieczenia rogaliki, aby jeszcze wyrosły, ale to zajmuje dosyć dużo czasu zanim się ogrzeją i drożdże zaczną rosnąć więc nie polecam.

Potrzebne przybory:

Tarka, wałek, sito, stolnica, mikser, nóż.

Jak podawać?

Jeżeli ktoś lubi może posypać po upieczeniu cukrem pudrem, ale takie wydają się mi wystarczająco słodkie. Przed upieczeniem można pomazać po nich pędzlem z białkiem.

Uwagi:

Przepis bardzo łatwy i o wiele szybciej się robi niż prawdziwe francuskie ciasto a z całą pewnością o niebo lepiej smakują wyroby z takiego ciasta niż z kupnego w sklepie. Nie trzeba robić dużych odstępów układając je na blaszkach, bo nie rosną za duże. Ciasto to robiłam tylko 2 razy i za każdym razem na wyczucie, więc przepraszam jeżeli ciasto wyjdzie dla was zbyt rzadkie itp.. wystarczy dodać więcej mąki;) Proszę o konstruktywną krytykę w celu udoskonalenia przepisu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje5
Kalorycznośćwysoka
AutorManiura

Francuskie rogaliki - szaleństwo Maniury: Podobne przepisy

Francuskie rogaliki - szaleństwo Maniury: wypróbuj również

Przepis na rogaliki

... piaskowej, spróbuj zrobić rogaliki. Po upieczeniu będziesz mogła spakować je swoim dzieciom do szkoły albo poczęstować nimi kolegów i koleżanki z pracy. ... piaskowej, spróbuj zrobić rogaliki. Po upieczeniu będziesz mogła spakować je swoim ...

dawno temu

Rogaliki z marmoladą

... , a także wyjazdów nad jezioro. Zamiast pełnych cukru i konserwantów słodkich bułek nie zawsze pierwszej świeżości lepiej jest przygotować rogaliki z nadzieniem marmoladowym domowej roboty. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak zrobić ...

dawno temu

Francuski manicure

... Francuski manicure jest dosyć popularnym sposobem na upiększanie paznokci, zobacz, jak się go wykonuje. ...

dawno temu

Moda francuska

... sportowy? Być może odpowiednia będzie dla ciebie moda francuska. To francuscy projektanci narzucają od wieków określone trendy w modzie. Do najpopularniejszych francuskich projektantów zaliczamy Chanel, Christiana Diora, Jean-Paula Gaultiera, ...

dawno temu

Kuchnia francuska

... Zapewne większość z nas kojarzy kuchnię francuską z takim potrawami jak ślimaki, żabie udka czy owoce morza. Kraj ten słynie także z pysznych serów i wytwornych win podawanych do posiłków. Warto ... Zapewne większość z nas kojarzy kuchnię ...

dawno temu

Warkocze francuskie

... nam możliwości tworzenia fantazyjnych modnych fryzur. Już teraz dowiedz się więcej na temat warkoczy na włosach, a także poznaj tajemnicę ich francuskiej odmiany. ... nam możliwości tworzenia fantazyjnych modnych fryzur. Już teraz dowiedz się ...

dawno temu

Na dziś – kuchnia francuska

...   Kuchnia francuska od lat jest wyznacznikiem doskonałego połączenia smaków i aromatów. Marzeniem każdego konsumenta jest obiad we francuskiej restauracji, a kucharza – praca w niej ... z tego kraju, należy się przygotować na poważne odchudzenie ...

dawno temu

Jak zrobić tosty francuskie?

... Tosty francuskie to doskonały początek weekendowego dnia. Chleb w jajku – to może nie brzmi zbyt dumnie, ale smakuje znakomicie. Nie ma przyjemniejszego śniadanka, niż jedzenie w łóżku takich kanapek ... . Są tak proste w przygotowaniu, że z ...

dawno temu

Omlet francuski

... klasyczny omlet francuski. Jeśli nie macie zamiaru poprzestać na myślach, możecie spróbować zrobić go w domu w lekko zmodyfikowanej wersji. ... łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Jak przygotować omlet francuski? 119 Rozgrzej lekko oliwę ...

dawno temu

Tosty francuskie krok po kroku

... Każda dobra gospodyni wie, że nawet z czerstwego chleba można wyczarować pyszne śniadanie. Mowa oczywiście o tostach francuskich. Jest to ciekawa alternatywa dla kanapek, których twoja rodzina ... ma już z pewnością dosyć. Aby zaspokoić wilczy ...

dawno temu

Jak zrobić francuski manicure?

... Francuski manicure jest dobry na każdą okazję, wygląda świeżo i można go zrobić w miarę szybko. Trzeba tylko zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzia. Kilka prostych czynności i każdy zwróci uwagę ... lub kredki. Jeśli robisz francuski manicure po ...

dawno temu

Wykwintny francuski obiad dla twojej rodziny!

... Połączenie dania rybnego z winem jest bardzo klasyczne i dosyć popularne. Wino podkreśla smak ryby, jej delikatność i charakterystyczny morski posmak. Najbardziej znane wino francuskie ... to zdecydowanie Bordeaux. Wytwarzane jest we francuskich ...

dawno temu

Francuski manicure krok po kroku

...   Elegancki, schludny i niezbyt rzucający się w oczy. Taki właśnie jest francuski manicure. Jest idealny do pracy, bo wygląda naturalnie, a do tego skromnie i niezwykle estetycznie. Nie dziwi ... Elegancki, schludny i niezbyt rzucający się w ...

dawno temu

Makijaż francuski krok po kroku

... Z czym nam się kojarzą Francuzki? Z pięknem, uwodzicielskim urokiem, zmysłowością. Jeśli dziś wieczorem chcesz być właśnie taka, zrób sobie makijaż francuski. Mocno zaznacz usta czerwienią, oczy ... podkreśl czarnym eyelinerem lub nawet ...

dawno temu

Gofry francuskie - słodko i zmysłowo

... Ciasto na gofry to żadna sztuka, więc jeśli masz ochotę na taki rodzaj deseru, to nic nie stoi na przeszkodzie, by go przygotować. Jedynym problemem może się okazać gofrownica. Nie każdy jest jej szczęśliwym posiadaczem. Dla wybrańców przepis na ...

dawno temu

Ryzykowny francuski pocałunek

... Seks oraly wbrew pozorom wcale nie jest bezpieczny. Również podczas i tych pieszczot warto pomyśleć o zabezpieczeniu bo ryzykujemy wiele. Francuski pocałunek zwiększa ryzyko infekcji jamy ustnej wirusem brodawczaka ludzkiego, czyli HPV. ... Seks ...

dawno temu

Pierożki z ciasta francuskiego

... można zrobić z ciasta kluskowego, ziemniaczanego, drożdżowego i w końcu z ciasta francuskiego. Do środka natomiast włożyć można: owoce, warzywa, mięso, ryby czy produkty nabiałowe. Ciekawym pomysłem ... na unowocześnienie dobrze nam znanych ...

dawno temu

Makijaż francuski

... Makijaż francuski idealnie komponuje się z chłodnym typem urody. Najlepiej będą czuły się w nim szatynki i brunetki o jasnej cerze, ale także porcelanowe blondynki. Od wielu lat pozostaje modny i co roku przeżywa swoje odrodzenie. ... francuski ...

dawno temu

Szaleństwa kobiet

... na okoliczności i na niebezpieczeństwo. Prawie każda z nas przynajmniej raz w życiu zrobiła coś szalonego w imię czegoś, dla kogoś lub po prostu dla siebie. Poznajcie szaleństwa dwóch bohaterek artykułu. ... do mężczyzn. Nigdy później nikomu nie ...

dawno temu

Ciasto półfrancuskie

... nie tylko na temat jego przyrządzania, lecz również poznać specyfikę ciasta francuskiego. Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... z odrobiną mąki. Jak zrobić jednak rogaliki półfrancuskie? Wyróżnia się kilka rodzajów ...

dawno temu

Powiązane Tematy