Składniki:
pół kilo mąki pszennej + podsypka, około 3 garstki otrębów, szklanka zsiadłego mleka, czubata łyżeczka drożdży instant, cukier wanilinowy, cukier około 3 łyżki, 1 jajo i 2 żółtka, 200 g masła osełkowego, pół szklanki oleju, jakiś dżem albo owoce do nadzienia.
Jak przyrządzić?
Masło zamrozić. Mleko trochę podgrzać, dodać łyżkę cukru i drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z otrębami. Żółtka i jajko dobrze zmiksować z olejem i cukrami. Połączyć wszystkie składniki oprócz masła. Podzielić na 6 części i włożyć do zamrażarki na jakieś 20 - 40 min. Mniejsze kulki szybciej się ochładzają. Następujące czynności trzeba robić dosyć szybko, aby masło nie zdążyło się rozpuścić ani ciasto ogrzać. Wyciągamy pojedynczo kule i wałkujemy jak najcieniej. Teraz warstwy. Na rozwałkowany placek trzemy na dużych oczkach masło, posypujemy odrobiną mąki, układamy następny rozwałkowany placek i znowu trzemy masło i osypujemy mąką i przykrywamy je trzecim plackiem. Zaciskamy lekko brzegi, lekko wałkujemy, składny na pół i jeszcze raz lekko wałkujemy. Odkładamy z powrotem do zamrażarki i robimy to samo z pozostałymi trzema kulami. Wkładamy do zamrażarki, a poprzedni placek wałkujemy na blacie i wykrajmy trójkąty na rogaliki i formujemy. Można odstawić gotowe do pieczenia rogaliki, aby jeszcze wyrosły, ale to zajmuje dosyć dużo czasu zanim się ogrzeją i drożdże zaczną rosnąć więc nie polecam.
Potrzebne przybory:
Tarka, wałek, sito, stolnica, mikser, nóż.
Jak podawać?
Jeżeli ktoś lubi może posypać po upieczeniu cukrem pudrem, ale takie wydają się mi wystarczająco słodkie. Przed upieczeniem można pomazać po nich pędzlem z białkiem.
Uwagi:
Przepis bardzo łatwy i o wiele szybciej się robi niż prawdziwe francuskie ciasto a z całą pewnością o niebo lepiej smakują wyroby z takiego ciasta niż z kupnego w sklepie. Nie trzeba robić dużych odstępów układając je na blaszkach, bo nie rosną za duże. Ciasto to robiłam tylko 2 razy i za każdym razem na wyczucie, więc przepraszam jeżeli ciasto wyjdzie dla was zbyt rzadkie itp.. wystarczy dodać więcej mąki;) Proszę o konstruktywną krytykę w celu udoskonalenia przepisu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Maniura |